Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kabinet delegeert regie jeugdgezondheidszorg aan gemeente

Datum nieuwsfeit: 10-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Ministerie van Algemene Zaken
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Persbericht Ministerraad
10 november 2000

GEMEENTE KRIJGT REGIE OVER JEUGDGEZONDHEIDSZORG

De regierol van de gemeenten bij de uitvoering van de jeugdgezondheidszorg wordt vanaf 2002 versterkt. Het gaat hierbij om zorg voor kinderen en jongeren in de leeftijd van 0 tot 19 jaar. Door deze maatregel kan de samenhang en de kwaliteit in het aanbod van de jeugdgezondheidszorg op lokaal niveau verbeteren, inclusief de aansluiting bij het lokaal jeugdbeleid en de openbare gezondheidszorg. Er kan zo een keten voor integrale jeugdgezondheidszorg ontstaan. De ministerraad heeft ingestemd met een voorstel van die strekking van staatssecretaris Vliegenthart van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

In de Wet Collectieve Preventie wordt een basistakenpakket vastgelegd met daarin de diensten en producten jeugdgezondheidszorg waar kinderen, jongeren en hun ouders gebruik van kunnen maken. Het pakket kent een uniform deel en een maatwerk deel. Het uniforme deel van het basispakket wordt door alle gemeenten aangeboden aan iedereen die daarvoor in aanmerking komt. Het gaat hierbij onder andere om vaccinaties en screeningen door consultatiebureaus.

Daarnaast is sprake van een maatwerk deel in verband met producten en diensten die aansluiten bij de specifieke lokale behoeften. Het kabinet heeft hiervoor 35 miljoen gulden extra beschikbaar gesteld. Dit vanwege de extra aandacht die het kabinet wil besteden aan het bijtijds signaleren van ontwikkelingsachterstanden bij jonge kinderen.

De financiering van het uniform deel van het basistakenpakket loopt straks via een specifieke regeling. Nu gaat dat deels nog via de AWBZ. Het Rijksvaccinatieprogramma blijft wel vanuit de AWBZ gefinancierd. Het maatwerkdeel wordt in de toekomst bekostigd via het Gemeentefonds.

RVD, 10.11.2000
reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie