Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Politie krijgt meer bevoegdheden voor fouilleren op wapens

Datum nieuwsfeit: 10-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Algemene Zaken
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Justitie

Persbericht Ministerraad
10 november 2000

MEER BEVOEGDHEDEN OM TE FOUILLEREN OP WAPENBEZIT

De politie krijgt meer bevoegdheden om te kunnen fouilleren op wapenbezit. Dit staat in een wetsvoorstel van de ministers Korthals van Justitie en De Vries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties waarmee het kabinet heeft ingestemd. Het wetsvoorstel geeft de politie in bepaalde omstandigheden en onder voorwaarden ruimere bevoegdheden om kleding en vervoermiddelen te doorzoeken op wapenbezit. Dit mag alleen in aangewezen gebieden met een bijzonder risico voor de veiligheid van personen.

De burgemeester van de desbetreffende gemeente krijgt de mogelijkheid om een gebied aan te wijzen na overleg daarover met de lokale driehoek. De bevoegdheden mogen op bevel van de officier van justitie maximaal zes uren worden toegepast. Voorwaarde is wel dat de rechter- commissaris daarvoor, op een daartoe strekkend verzoek van de officier van justitie, vooraf toestemming geeft. Het kabinet is van oordeel dat voldoende waarborgen zijn ingebouwd voor een zorgvuldige toepassing van de extra bevoegdheden. Overigens wordt ten aanzien van risicogebieden een veiligheidsbeleid gevoerd dat breder is dan uitsluitend de inzet van extra bevoegdheden.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 10.11.2000
reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie