Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

NOS, Premier Kok in Met het oog op morgen, Radio 1

Datum nieuwsfeit: 10-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Algemene Zaken
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Algemene Zaken


1red8726
10-11-2000, NOS, Met het oog op morgen, Radio 1, 23.07 uur

MINISTER-PRESIDENT KOK, NA AFLOOP VAN DE WEKELIJKSE MINISTERRAAD, OVER DE VERKIEZINGEN IN DE VERENIGDE STATEN, DE KLIMAATCONFERENTIE EN DE DOVER-AFFAIRE

VERKIEZINGEN VERENIGDE STATEN

GREYN:
Meneer Kok, het kabinet heeft gesproken over verruiming van kansspelen. Is er daarna nog gegokt op wie de president van Amerika wordt?

KOK:
Nee, daar kunnen we natuurlijk geen peil op trekken. Het is geen zaak van Nederland om daar nu uitspraken over te doen, maar je zit uiteraard wel te kijken ­ ik spreek even voor mezelf ­ naar hoe dat dan loopt. Dat komt heel dicht bij elkaar uit. "Too close to call". "Closer" dan nu kan het al niet meer, en je vraagt je af wat dat de komende week nog gaat opleveren.

GREYN:
Als je het nu geo-politiek bekijkt, is het niet heel vervelend dat straks een machtsvacuüm ontstaat rondom de machtigste man van de wereld?

KOK:
Nee, in de eerste plaats moeten we echt niet de fout maken te denken dat Amerika nu stuurloos is. We hebben een president, president Clinton, tot aan het moment dat de volgende president wordt geïnaugureerd. Het is al eens vaker voorgekomen dat ook na verkiezingen, als er al wel een duidelijke nieuwe president is, de zittende president nog zeer ingrijpende dingen moet doen, nationaal en internationaal, om zijn verantwoordelijkheid inhoud te geven.

GREYN:
Maar je kunt je afvragen of de onzekerheid rondom zijn opvolger ook niet een beetje knabbelt aan het gezag van de huidige president?

KOK:
Nee. Hij moet natuurlijk voor zichzelf spreken, maar volgens mij is daar geen sprake van. Het kan en zal nooit zo zijn dat de president van de Verenigde Staten, met het oog op het feit dat er al een nieuwe is gekozen, of met het oog op het feit dat nog geen duidelijkheid is over wie de opvolger wordt, zou verzaken zijn verantwoordelijkheid te nemen. Ik kijk nu naar de gesprekken over het Midden-Oosten, maar er zijn natuurlijk tal van andere onderwerpen waar president Clinton zijn werk voor meer dan honderd procent zal blijven doen. Intussen is er natuurlijk veel mee gediend wanneer dan voldoende tijdig tot helderheid zal worden gekomen over de opvolging, maar daar hebben we, zoals u weet, nog even tijd voor nodig.
KLIMAATCONFERENTIE

GREYN:
Volgende week vindt hier in Den Haag een klimaatconferentie plaats, en daarbij is het standpunt van de Amerikanen buitengewoon belangrijk. Bent u niet bang dat door de onzekerheid over de nieuwe president er ook wat onzekerheid zal bestaan over het standpunt van de Amerikanen?

KOK:
Ik begrijp die vraag. Het is wel zo dat de instructies voor de Amerikaanse delegatie die hier optreedt natuurlijk zijn opgesteld door de administratie-Clinton, en men komt hier dus niet onder instructie van of Gore of Bush. Het zou kunnen zijn dat de onzekerheid over de vraag hoe de nabije toekomst eruit gaat zien ook iets van onzekerheid met zich mee zal brengen voor het opereren van de Amerikaanse delegatie, maar ik hoop en verwacht dat niet. Ik hoop het niet vanwege de belangen die op het spel staan, het gaat om klimaatverandering, het gaat om bijdragen die de reductie van de CO2-uitstoot kan leveren aan het geven van een wereldwijd antwoord daarop. En ik verwacht niet dat er onzekerheid zal zijn in de Amerikaanse houding, omdat de Amerikanen juist in de huidige omstandigheden zullen willen laten zien dat zij weliswaar voor hun belang opkomen, maar ook een verantwoordelijke bijdrage willen leveren aan een gezamenlijke stap voorwaarts op dit weerbarstige, maar tegelijkertijd ook zo belangrijke terrein.

GREYN:
Kortom u verwacht wel wat van die klimaatconferentie?

KOK:
Ik ben absoluut niet rozig optimistisch daarover, want ik weet hoe moeilijk het is. Ik heb er met collega Pronk uren over gesproken, ik heb er veel over gelezen. Hij heeft een heel moeilijke taak, want hij zit voor en moet al die verschillende belangen van die grote, middelgrote, kleine landen bij elkaar brengen: Europese Unie, Amerika, Japan, China, de ongebonden landen, de ontwikkelingslanden van heel arm tot enigszins ontwikkeld, Oost-Europa. Dus dat is een geweldige opgave.

GREYN:
Heeft hij toch nog een beetje een internationale rol.

KOK:
Het is een heel belangrijke internationale rol op een onderwerp waarvan we weten dat de optelsom van nationaal beleid niet genoeg is. Je moet tot gezamenlijke afspraken kunnen komen, ook al zijn die slechts bescheiden. Maar die stap voorwaarts moeten we nu zetten met elkaar. En die zal niet mogelijk zijn als niet iedereen bereid is ook een beetje te bewegen. Dat geldt ook voor Europa, dat geldt ook voor Nederland. En ook als dat lukt, dan zal vanaf dat moment de klimaatverandering niet onder controle zijn, maar dan hebben we wel een bijdrage geleverd. En ik denk dat het heel belangrijk is dat we het alleruiterste doen om dat te realiseren.
DOVER-AFFAIRE

GREYN:
Dan even een binnenlands onderwerp. Ik neem aan dat het kabinet ook nog even heeft gekeken naar wat inmiddels de Dover-affaire is gaan heten, waar opnieuw gebleken is dat er slechte samenwerking is tussen politie, Justitie en het Openbaar Ministerie. Bent u daar erg bezorgd over? Over dat gebrek aan communicatie?

KOK:
We hebben van collega Korthals een toelichting gekregen op de brief die hij gisteren naar de Kamer heeft gestuurd. Hij heeft mij woensdag gebeld over de vragen die vanuit de Kamer zouden komen naar aanleiding van perspublicaties die waren ontstaan. De Kamer heeft er gisteren voor gekozen om nog niet tot behandeling van die brief over te gaan, maar dat te doen aanstaande dinsdag. Men wil ook in de fracties het stuk grondig bestuderen en een politieke gedachtewisseling over voeren. We hebben in het kabinet collega Korthals daarover gehoord en natuurlijk ook een aantal vragen aan hem gesteld. Maar ik denk dat het nu echt verstandig is om het eerste woord in eerste instantie aan de Kamer te laten, en dan ook natuurlijk collega Korthals de kans te geven om zijn verweer te geven, zijn toelichtingen te geven die nodig zijn. Hij deed dat ook in de media gisteravond en vanochtend. Het lijkt me dat nu echt de Kamer als eerste aan de beurt is.

GREYN:
Nu was iedereen erg tevreden over hoe het bij Justitie ging. Ik geloof dat de oppositie deze week nog complimenten maakte aan de minister. En nu blijkt er toch weer wat te wringen. Is dat toch niet reden voor wat zorg?

KOK:
Ja, maar ik hoorde toch ook Kamerleden gisteren op de radio, ook leden van de oppositiefracties, weer enige nuance in hun commentaar brengen, in die zin dat men zegt: ook al zijn er allerlei dingen aan te merken op de gang van zaken binnen Justitie, de minister heeft zelf de woorden `niet-optimale communicatie' gebruikt, dan moet men daar toch niet te snel en linea recta conclusies aan verbinden, die zijn niet zo één twee drie zijn te trekken. Dus ik hoorde ook in de woorden van de Kamerleden al enige bereidheid om nuances aan te brengen. En nogmaals, dinsdag is dan dat moment om al dan niet met nuances dat debat tussen Kamer en minister te hebben. En de minister zal daar zeker zijn mannetje staan, toelichtingen geven, ook toelichtingen geven op dingen waarvan hij ook zegt: ik vind ook dat dat eigenlijk beter had gekund of gemoeten, maar ook verduidelijkingen waar dat verder nodig is. En laten we dat dan in een volwassen gedachtewisseling in de Kamer ook volop zijn kans geven.

GREYN:
Dank u wel voor dit gesprek.

KOK:
Tot uw dienst.
(letterlijke tekst, ongecorrigeerd, SR)
reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...