Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Werkbezoeken Prins van Oranje over etnische integratie

Datum nieuwsfeit: 10-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Het Koninklijk Huis
Zoek soortgelijke berichten
Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

06/11/00 Prins van Oranje heeft werkbezoeken gebracht in het kader van de integratie van etnische minderheden

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje heeft van maandag 6 november tot en met vrijdag 10 november een reeks werkbezoeken gebracht waarin het integratiebeleid in ons land centraal stond. De Prins wilde zich door middel van bezoeken aan tal van organisaties een beeld vormen van de uitwerking van het integratiebeleid en de problematiek die rond de integratie in verschillende steden bestaat.

Maandag 6 november
Voordat hij met de werkbezoeken begon heeft de Prins van Oranje maandagochtend 6 november een gesprek gehad met mr. R.H.L.M. van Boxtel, minister voor Grote Steden - en Integratiebeleid.

Daarna volgde in Rotterdam een gesprek met directie en bestuursleden van de Rotterdam Anti Discriminatie Actie Raad (RADAR). Deze door de gemeente gesubsidieerde stichting adviseert de gemeente, gemeentelijke instellingen, politie en particulieren, bijvoorbeeld de horeca, op het gebied van antidiscriminatie. Op het stadhuis in Dordrecht werd gesproken over de grote Antilliaanse gemeenschap in Dordrecht. Aansluitend maakte de Prins een wandeling door de wijk Oud-Krispijn, waar een politiepost en een buurthuis werden bezocht. Oud-Krispijn is een vooroorlogse wijk met deels jaren zeventig nieuwbouw. In de wijk wonen relatief veel allochtonen, voornamelijk Antillianen.

Dinsdag 7 november
Dinsdag 7 november begon met een rondetafelgesprek in buurtcentrum De Spoel in de wijk De Korte Akkeren in Gouda. Met de verantwoordelijke wethouder, ambtenaren en jeugdwerkers werd gesproken over het op Marokkaanse jongeren gerichte beleid, gevolgd door aparte gesprekken met Marokkaanse ouders, buurtbewoners en Marokkaanse jongeren. De Marokkaanse gemeenschap in Gouda is een van de oudste en grootste in Nederland en woont voornamelijk in de wijk De Korte Akkeren. Na aankomst in Amsterdam Zuid Oost kwamen in een gesprek met de stadsdeeldriehoek onder andere vraagstukken aan de orde betreffende openbare orde en veiligheid in dit stadsdeel, dat het meest multiculturele gebied van Nederland is.
In het kerkverzamelgebouw De Nieuwe Stad kreeg de Prins een presentatie over de Stichting Samen Kerk in Nederland (SKIN) en een lunch gesprek met vertegenwoordigers van groepen die deel uitmaken van deze stichting. De Nieuwe Stad is eigendom van vijf christelijke stromingen (Gereformeerd, Hervormd, Luthers, Rooms Katholiek en de Evangelische Broedergemeente) die samenwerken in SKIN. Daarnaast wordt de kerk verhuurd aan andere christelijke stromingen, zoals de Afrikaanse en Antilliaanse methodisten, Maranatha-christenen en Afrikaanse katholieken.
Tijdens zijn bezoek aan de Augustinusschool werd de Prins geïnformeerd over de mogelijkheden en moeilijkheden van een VMBO-school met vrijwel alleen maar allochtone leerlingen. De Augustinusschool is een zogenaamde integrale school: er wordt niet alleen dagonderwijs gegeven, maar in de avonden is er onderwijs voor ouderen, zijn er sportclubs en wordt er ruimte geboden voor sociaal-maatschappelijke initiatieven. Het onderwijs bestaat voornamelijk uit praktijkscholing, zoals commerciële dienstverlening, bouw, metaal-techniek en koken. De school heeft ruim 25 jaar ervaring met minderheden en veel docenten zijn ook allochtoon.

In de Grote (Marokkaanse) Moskee had de Prins van Oranje een gesprek met eerste, tweede en derde generatie Marokkaanse Amsterdammers over de toekomstperspectieven van Marokkaanse jongeren. Daarna werd een bezoek gebracht aan de multi-etnische voetbalvereniging VV Türkyemspor, waar een ontmoeting was met coaches en voetballers.

Woensdag 8 november
Op woensdag 8 november was op de Protestants Christelijke Basisschool Prins Willem Alexander in Amersfoort het allochtonenspreidingsbeleid op scholen het onderwerp van gesprek. In dit gesprek met de wethouder, directeur en enkele ouders (autochtoon en allochtoon) werd uitgelegd hoe de school omgaat met zijn identiteit en de aanwezigheid van anders gelovigen. In buurthuis De Groene Stee had de Prins een lunchgesprek met vertegenwoordigers en kenners van de Somalische gemeenschap. Amersfoort neemt met enige andere steden een belangrijke plaats in bij de opvang van vluchtelingen die na 1990 naar ons land zijn gekomen. Het gesprek ging onder meer over de moeilijke toegang tot de arbeidsmarkt van deze vluchtelingen. Na een ontmoeting met Turkse jongeren in het jongerenhonk Colors in Deventer maakte de Prins een korte wandeling door de Rivierenwijk waar ook een politiepost en kindercentrum De Bron werden bezocht. De Turkse gemeenschap is de grootste etnische minderheid in Nederland (300.00). In Almelo bezocht de Prins van Oranje de wijk Kerkelanden. Na en wandeling door de wijk werd in het wijkcentrum gesproken met Turkse moeders en hun begeleiders en vond in de moskee Iunus Emre een gesprek plaats met Turkse jongeren over het werkgelegenheidsproject 'Accent'.

Donderdag 9 november
Het programma op donderdag 9 november begon in het Centrum voor Buitenlandse Vrouwen in Tilburg. Na een presentatie woonde de Prins van Oranje een praat- en converseerles bij en sprak hij met assistenten medische zorg over hun ervaringen. Het Centrum is nog betrekkelijk uniek in zijn soort. Het is reeds 20 jaar oud en gebaseerd op het concept "buitenlandse vrouwen voor buitenlandse vrouwen". Er worden allerlei kleinschalige projecten ondernomen, zoals fietslessen, praatlessen, opleidingen, enzovoort. Succesvol is de opleiding tot assistent medische zorg, omdat in die sector veel vraag is naar assistentie vanwege godsdienstige barrières bij patiënten. Bij het inburgeringcentrum Regionaal Opleidingscentrum Midden Brabant sprak de Prins met medewerkers van de Stichting Nieuwkomers en Vluchtelingenwerk en met medewerkers van het ROC. Op grond van de Wet Inburgering Nieuwkomers (WIN) van 1998 zijn nieuwkomers verplicht een inburgeringcursus te volgen. Een cursus duurt gemiddeld, afhankelijk van de vooropleiding, 600 uur en richt zich op taalonderwijs, maatschappijleer en arbeidsmarkt. De inburgeringcentra van Tilburg en Rotterdam zijn de eersten in hun soort en dateren van voor de WIN. De Prins van Oranje had in Waalwijk een lunchgesprek waaraan vertegenwoordigers van zowel de christelijke als de islamitische Molukse bevolkingsgroep deelnamen. Met name werd er gesproken over de goede verhoudingen binnen de Molukse gemeenschap in Waalwijk, mede tegen de achtergrond van de gebeurtenissen op de Molukken. In Sint Michielsgestel werd het verzorgingstehuis Nieuw Beekvliet bezocht voor een uitleg over het specifieke karakter van etnische verzorging. Het tehuis wordt van aanvang af bewoond door bejaarden van Surinaams Javaanse afkomst en sinds kort ook door Antilliaanse bejaarden van de eerste generaties die naar Nederland kwamen. Er is een moskee en er wordt gekookt volgens islamitische regels.
Het laatste werkbezoek van deze dag werd gebracht aan het kantoor van de Landelijke Sinti Organisatie in Best. Na een gesprek over de positie van de Sinti en de Roma bezocht de Prins een klaslokaal in het kantoor waar particulier onderwijs wordt gegeven aan leerplichtige kinderen die door toedoen van de situatie waarin zij verkeren geen regulier onderwijs volgen of hebben gevolgd. Ook is er een werkgelegenheidsproject voor jongeren dat is gericht op muziek.

Vrijdag 10 november
De Prins van Oranje woonde op vrijdag 10 november in het Filmhuis in Den Haag een bijeenkomst bij met allochtone en autochtone jongeren waarbij aan de hand van stellingen over onderwerpen als uitgaan en partnerkeuze werd gediscussieerd. Aansluitend volgde een bezoek aan de hindoestaanse Shri Vishnu School in de Schilderswijk. Na een rondleiding door de school werd met de directeur, bestuursleden en ouders gesproken over onderwijs op hindoestaanse grondslag. De serie werkbezoeken werd afgesloten met een gesprek met minister van Boxtel en wetenschappers op het terrein van migratie- en integratiebeleid en een nagesprek met delegaties afkomstig van de locaties die betrokken zijn geweest bij de bezoeken.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie
Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie BRUSSEL-(BUSINESS WIRE)- Westinghouse Electric Company heeft een nieuwe methode gecreeerd voor vernieuwers die kernenergietechnologie...

TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank
TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank COLUMBUS, Ga. & UTRECHT, The Netherlands-(BUSINESS WIRE)- TSYS (NYSE: TSS) heeft vandaag bekendgemaakt dat Rabobank...

Speedheat heeft warm hart voor regionale sportclub
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

Stop Kamagra start petitie tegen illegale handel in Kamagra
StopKamagra.nl is een petitie gestart voor een betere controle op Kamagra tabletten op de Nederlandse markt. Hiermee hoopt de beweging...

Nederlandse referendum tegen CETA in beeld
Referendum over CETA komt eraan Persbericht – 26 oktober 2016 Referendum over CETA komt eraan Nederland neemt stokje van de...

Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace
Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace SAN FRANCISCO-(BUSINESS WIRE)- Vooruitstrevende en direct werkende datareplicatie is nu beschikbaar voor klanten...

Geen significante afname vluchten Thailand na overlijden koning
Met het overlijden van de Thaise koning bijna twee weken geleden, is in het land een maand van nationale rouw...

Places to work Almere lanceert nieuwe website
Ondernemersplek Places to work in Almere heeft een vernieuwde website. Hierop is nu in één oogopslag te zien dat het...

BankGiro Loterij blijft Spoorwegmuseum steunen
De BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland, verlengt haar bijdrage aan Het Spoorwegmuseum met vijf jaar. Sinds 2007 heeft het...

Makelaars en huizenverkopers filmen nu zelf woningverkoopvideo's
Veel makelaars maken zelf de verkoopfoto's van hun vastgoedaanbod. Een professionele woningverkoopvideo produceren is echter voor de meeste makelaars en...

ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal
ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal LYON, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- ERYTECH Pharma (Parijs:ERYP) (ADR:EYRYY) (Euronext Parijs: ERYP), de...

Code Oranje afgekondigd: op weg naar een nieuwe democratie
Code Oranje afgekondigd¶ Persbericht Woensdag 26 oktober 2016 Code Oranje afgekondigd Op weg naar een nieuwe democratie Een groep van...

HomeExchange Gold brengt de ruil-ervaring naar nieuw service-niveau
HomeExchange – ‘s werelds grootste huizenruil-netwerk met meer dan 65.000 actieve listings in 150 landen– heeft HomeExchange Gold gelanceerd, een...

Bijna 90 procent Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde
Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Van alle Nederlanders wil...

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...