Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Overstromingen in Engeland door langdurige regens

Datum nieuwsfeit: 10-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
KNMI

Het weer nader verklaard

Zware regen in Engeland

De overstromingen, dit najaar in Engeland, zijn het gevolg van langdurige periodes met veel regen. September was al zeer nat en na de recordnatte oktober en de hevige regen in november zijn steeds meer gebieden ondergelopen. Oktober was in het zuidoosten bijna vier keer zo nat als normaal. Yorkshire had op 3 november de natste dag in ruim een halve eeuw met 48,4 mm in Leeming. De rivier de Ouse bereikte daags daarna zijn hoogste stand sinds 1625.

De Britse eilanden zijn berucht om de regen, maar dat geldt niet voor het hele land. Zo valt er in Endinburgh jaarlijks 668 mm, dat is 100 mm minder dan onze jaarsom. Sommige plaatsen in Schotland krijgen niet meer dan 600 mm in een jaar. Het droogst is St. Osyth (Essex) met een jaarsom van 513 mm. Nat is het vooral in de bergen in het westen, zeker in het najaar. Maandhoeveelheden van 200 tot 300 mm zijn geen uitzondering. Het record is 1435 mm in oktober 1909 in llyn Llydaw (Snowdonia). Styhead in het Lake district is de natste plaats met gemiddeld 4306 mm in een jaar. Het record staat op naam van Sprinkling Tarn met 6527 mm in 1954.

De overvloedige regen van de laatste jaren past in het beeld van een warmer klimaat. Vooral de laatste decennia is het natter geworden, ook in ons land. De toename hangt samen met het warmere klimaat: op gematigde breedten is de temperatuur vooral in de winter flink gestegen. Een warmere atmosfeer kan meer vocht bevatten en leidt tot meer neerslag . Onderzoek levert steeds meer aanwijzingen dat de opwarming, vooral (circa 3% meer neerslag per graad warmer) in de laatste tientallen jaren, mede te wijten is aan menselijke invloed, maar harde bewijzen zijn daar nog niet voor.

Ook gaat het te ver om een enkele natte herfst, zoals Engeland nu beleeft zonder meer toe te schrijven aan het versterkte broeikaseffect. Door de eeuwen heen waren er altijd al gevallen van extreme neerslag, ook toen van menselijke invloed nog geen sprake was. Het broeikaseffect verklaart geen individuele gevallen, maar wellicht wel het feit dat extreme neerslag tegenwoordig vaker voorkomt.

Bij het onder menselijke invloed steeds warmer wordende klimaat, waarmee we in de 21e eeuw te maken zullen krijgen, hoort ook een verdere toename van de hoeveelheid neerslag, waarschijnlijk vooral ook in de vorm van zwaardere buien. Uitzonderlijke regenval, met alle gevolgen vandien, zou dus een voorproefje kunnen zijn van wat we zonder maatregelen tegen de uitstoot van broeikasgassen steeds vaker zullen meemaken.


* Het noodweer in Europa in november

* Zware storm van 29/30 oktober was 35e sinds 1910
* Extreme regenval 29/30 oktober 2000 op de Waddeneilanden
* Zware regen op 3 maart 2000

* De zware buien van 4 oktober 1999 in het Westland HREF="/voorl/nieuws/uitzonderlijkheidvanneerslag.htm">Uitzonderlij kheid van neerslag

* Neerslagfrequentie (Wet Tegemoetkoming Schade)
* Overstromingsregens (vergelijking wateroverlast 1993, 1995 en 1998)

* Natte tijden (neerslagrecords in de 20e eeuw)
* Overstromingen in Midden-Europa in de zomer van 1997
* Zware regen

* Natte tijden

Laatste wijziging: 10 november 2000

Harry Geurts, PR & Voorlichting KNMI
Copyright © KNMI

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie