Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Lager RSI-risico door goede productanalyse vooraf

Datum nieuwsfeit: 11-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
TNO

Perskamer

Lager RSI-risico en hogere productiviteit door goede productanalyse vooraf - TNO Arbeid ontwikkelt objectieve onderzoeksmethode voor gereedschappen

English

spacing.gif (43 bytes)

9 november 2000

Met een onderzoeksmethode van TNO Arbeid is voor het eerst in de wereld objectief vastgesteld dat ergonomisch ontworpen schroevendraaiers, de kans op RSI verminderen en een hogere productiviteit opleveren. Dat maakt dr. P.Vink, van TNO Arbeid komende zaterdag 11 november bekend op het lustrum van de RSI-patiënten vereniging in hotel Engels in Rotterdam.

Het laatste jaar heeft TNO Arbeid een onderzoeksmethode ontwikkeld waarmee nauwkeurig vastgesteld kan worden of gereedschap de kans op RSI verlaagt, als comfortabel wordt ervaren en of met het gebruik de productiviteit toeneemt. De methode gaat meestal uit van een vergelijking met andere gereedschappen, maar er zijn ook algemene normen ontwikkeld zodat uitspraken kunnen worden gedaan over risico op gezondheidsschade. De methode is zowel voor fabrikanten als ook voor bijvoorbeeld brancheorganisaties interessant. Zij kunnen hun gereedschap laten beproeven dan wel hun leden helpen bij de juiste keuze van gereedschap.

2 tot 4 op de 10 mensen RSI-achtige klachten
Uit eerder onderzoek van TNO Arbeid blijkt bijvoorbeeld dat, afhankelijk van hoe RSI wordt gedefinieerd, 19% tot 41% van de Nederlandse beroepsbevolking klachten heeft. TNO Arbeid doet naast onderzoek naar het bestrijden van RSI en het verhogen van comfort ook concrete aanbevelingen voor verbeteringen.

De methode van TNO Arbeid houdt in dat na grondige analyse van het werken met het gereedschap, met professionals in een gestandaardiseerd type werk metingen worden gedaan naar houdingen, bewegingen, krachten en snelheid van handelen. Naast deze objectieve metingen worden subjectieve data verzameld over hoe het gebruik wordt ervaren (comfort) en kwaliteit. Voor gezondheidsaspecten blijkt de gevalideerde methode LEO (Lokaal Ervaren Ongemak) een goede indicator.

Eerste echte ergo-schroevendraaiers nu op de markt Fabrikanten maken steeds vaker reclame met `ergonomisch' of `comfortabel' ontworpen producten of zelfs `anti-RSI'. Meestal is in het ontwerpproces maar marginale aandacht aan ergonomie besteed en van een objectief aangetoond effect is helemaal geen sprake. De ontwikkelde objectieve test is recent toegepast op de Bahco schroevendraaiers, die zijn ontwikkeld in de zogenaamde ErgoTools lijn.
Uit het onderzoek bleek dat de Ergotool schroevendraaier, met veel minder fouten, zo´n 16% sneller werkte dan een traditionele schroevendraaier. Het Lokaal Ervaren Ongemak was 15% lager. Met de Ergotool werd 34% meer kracht geleverd. Dit betekent dat voor hetzelfde werk minder kracht nodig is dan nornaal. Daarnaast kreeg men geen blaren met de Ergotools, terwijl 38% van de proefpersonen blaren kreeg van het werken met de traditionele schroevendraaiers. Het rapportcijfer dat gebruikers aan de Bahco Ergotool geven is gemiddeld 7.6 en voor de traditionele: 6.3.

Meer informatie:
TNO Arbeid

Contactpersoon:
Persvoorlichting

Maarten Lörtzer
Telefoon 015 269 49 75

June Vasconcellos

Telefoon 015 269 49 05

Fax 015 262 73 35
E-mail (pressinfo@tno.nl)

Postbus 6050
2600 JA, Delftreageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie