Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Themadag Oost Timor en Maluku in Utrecht

Datum nieuwsfeit: 12-11-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten


Onderwerp: Themadag Oost Timor en Maluku in Utrecht, 12 november
De Utrechtse Endie van Binsbergen en de Indonesische wetenschapper en journalist George Aditjondro, die onderzoek deed naar de betrokkenheid van Nederlandse banken met het dictatoriale regime van Soeharto in Indonesië, spreken op zondag 12 november in Utrecht. Het is mogelijk om een afspraak te maken met de sprekers op onderstaand telefoonnummer.

Uitnodiging

Zondag 12 november, ACU, Voorstraat 71 Utrecht. Deur open: 15.00 Entree: gratis

Op 12 november 1991 vindt er bij Dili, de hoofdstad van Oost Timor een bloedbad plaats. Indonesische troepen openen het vuur op een begrafenisstoet en 200 Oost Timoresen vinden de dood. Beelden van de slachting gaan de hele wereld over en spelen een belangrijke rol in het onafhankelijkheidsproces van Oost Timor. Nu, 1 jaar na het referendum waar een overweldigende meerderheid van de Oost Timoresen voor onafhankelijkheid koos, wacht het land de zware taak van de wederopbouw en democratisering. Tussen de dominante westerse hulpverleningsinstanties en de plannen van de Verenigde Naties, die de overgangsregering vormen, en de Wereldbank door, probeert Stichting Vrij Oost Timor een basisproject te realiseren. Endie van Binsbergen, waarneemster tijdens het referendum, werkte de afgelopen vier maanden op Oost Timor, om een radio-project van de grond te krijgen. Door analfabetisme en eenzijdige informatie-voorziening kan een groot deel van de bevolking niet meedenken, praten, en beslissen over hun eigen toekomst en de wederopbouw. Het opzetten van een radio-station en de distributie van radio's kan daarin een grote rol spelen. Endie zal verslag doen van dit project en haar bevindingen over de huidige situatie tijdens haar verblijf. Ook zal er deze dag aandacht worden besteed aan de situatie op de Molukken, waar al twee jaar lang ernstig geweld heerst. Hoe ziet het pad naar het einde van het geweld voor de Molukken eruit?

Zo ziet de dag eruit:

Zaal open 15.00 Presentatie Reza Muharram. Met video's, hapjes, dia's en infostands.

Begin 16.00 oa Endie van Binsbergen (Stichting Vrij Oost Timor) over de actuele situatie op Oost Timor, George Aditjondro (Indonesisch wetenschapper en journalist) over het geweld op de Molukken en de rol van het Indonesisch leger.

Eten 18.30 - 19.30 (reserveren op 2314590)

Avondprogramma 20.00 oa Hans van Heijningen (Solidariteitsfonds X-Y) over het radio-project in Viqueque, Oost Timor en Jean-Marie Smilde (Maluku Tabakar) over de actuele situatie op de Molukken en initiatieven vanuit en in Nederland om het geweld op de Molukken te stoppen.

Locatie: Politiek-cultureel centrum ACU, Voorstraat 71, Utrecht

Tevens doorlopende expositie in november en december in ACU en Strowis, Boothstraat 8.

"Tranen en wederopbouw", Oost Timor, 1 jaar na het referendum

Foto-expositie van Endie van Binsbergen, een impressie van 4 maanden werk en onderzoek in Oost Timor

Meer informatie: Stichting Vrij Oost Timor, (vrijoosttimor@yahoo.com) Telefoon: 030-2945438 (Egbert Wever)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie