Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Migrantenweek van de kerken in Rotterdam

Datum nieuwsfeit: 12-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Anti Racisme Informatie Centrum

Migrantenweek van de kerken

12 - 19 nov 2000 Rotterdam

Persbericht

Kerken houden een migrantenweek

Jaren geleden is, met succes, door de kerken de jaarlijkse Vredesweek ingesteld. Sinds enkele jaren is daar de Migrantenweek bijgekomen. De vredesweek wordt altijd in september gehouden, de Migrantenweek in november. In de Migrantenweek wordt speciale aandacht gevraagd voor de internationalisering van onze samenleving, niet alleen in cultureel maar ook in godsdienstig opzicht. Vooral in de grote steden zijn tal van geloofsgemeenschappen te vinden van migranten uit heel verschillende landen. En dat betreft niet alleen moslims maar ook christenen. Zij verenigen zich in zg. 'migrantenkerken', zowel binnen als buiten de officiële kerken. In de Rooms katholieke kerk b.v. is het aantal migrantenparochies enorm gegroeid en gevarieerd geworden: Italianen, Spaanstaligen, Polen, Kaapverdianen, Surinamers enz. Maar ook de protestantse kerken worden steeds meer geconfronteerd met dit verschijnsel; kende men al langer b.v. de Surinaamse Broedergemeente en de Molukse kerken, nu dient zich ook een Chinese kerk aan, een Koreaanse, een Kongolese, een Ghanese. Sommige van deze kerkgemeenten zijn meer orthodox-protestant, andere gemeenschappen zijn meer verwant met de zg. pinkstergemeenten. Dan zijn er ook nog kerken gekomen met een heel andere godsdienstige achtergrond, zoals die van de Koptische christenen, b.v. uit Ethiopië en Eritrea. Heel deze verscheidenheid levert een kleurrijk pallet op van verschillende manieren van geloofsbeleven, van zeer ingetogen tot zeer uitbundig. Dan zijn er tenslotte ook nog de buitenlandse kerken die al langer deel uitmaakten van onze samenleving. In Rotterdam b.v. de Grieks-Orthodoxe en de Russisch-Orthodoxe kerk, de Deense-, Noorse-, Zweedse- en Finse zeemanskerken, een Duitse kerk, een Engelse kerk, de Scots International Church.

Migrantenweek 12-19 november 2000

De Migrantenweek 2000 wordt gehouden van zondag 12 november tot en met zondag 19 november. De kerken wordt aanbevolen in de diensten op een van die zondagen enige aandacht aan de Migrantenweek te schenken. Door de landelijke Raad van kerken is daarvoor materiaal aangeboden. Wellicht is er ook de mogelijkheid contact te zoeken met een migrantenkerk in de buurt. In Rotterdam zijn er die week enkele centrale activiteiten, georganiseerd door een samenwerkingsverband van een aantal organisaties, waaronder de migrantenparochies.

Kerkdiensten en tienerprogramma

Zondag 12 november wordt onder het thema 'Werp je maskers af' om 10.30 uur in de Steigerkerk (Hang 17) de jaarlijkse internationale misviering gehouden met de gezamenlijke katholiek migrantenparochies. Om 12.00 uur begint in Gebouw de Heuvel (Grotekerkplein 5) het tienerprogramma 'Gastvrij... ben jij', met verhalen, workshops en muziek. Om 19.30 uur volgt de jaarlijkse 'Annual United Service for Peace' in de Schotse kerk (Schiedamsevest 121).

Thema-avond

Donderdag 16 november begint om 19.30 uur in Gebouw de Heuvel de thema-avond 'Halfway to Paradise' over illegaliteit. Migrantenparochies worden met deze problematiek geconfronteerd; problemen worden besproken, oplossingen worden gezocht.

Kerkentochten

Zondag 19 november wordt de Migrantenweek afgesloten met zg. kerkentochten, waarin bezoeken kunnen worden gebracht aan een synagoge, moskee en kerken van verschillende nationaliteiten, waaronder Grieken, Denen, Zweden, Eritreërs, Ghanezen, Kongolezen.

Informatie

Informatie thema-avond en kerkentochten: www.kcw-rotterdam.net. Verdere informatie en aanvragen folders van de activiteiten: tel. 010-4132100. Organisatie Migrantenweek Rotterdam: Migrantenparochies, Scots International Church, GCW, KCW, KSA, jeugdwerkadviesbureau de Heuvel.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie