Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Software biedt ondersteuning bij complexe keuzevraagstukken

Datum nieuwsfeit: 13-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Vrije Universiteit Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten
Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 13/11/2000Keuze van de locatie voor de uitbreiding van Schiphol of het Betuwelijntrac0? Computerprogramma biedt ondersteuning bij complexe keuzevraagstukken

Het Instituut voor Milieuvraagstukken VU (IvM) en de afdeling Beleidsevaluatie en -instrumentatie van het ministerie van Financiën hebben een nieuwe versie van het instrument ontwikkeld, dat beleidsmakers moet ondersteunen bij beslissingen over complexe vraagstukken: BOSDA. Maandagmiddag 13 november neemt minister van Financiën Zalm het eerste exemplaar in ontvangst. BOSDA is een hulpmiddel voor het ontwikkelen, vergelijken en beoordelen van alternatieven ter voorbereiding van een beleidsbeslissing. Voorbeelden waarbij BOSDA zou kunnen worden ingezet, zijn: de verschillende tracés van de Betuwelijn, de keuze van een locatie voor de uitbreiding van Schiphol, maar ook mogelijke beleidsopties voor bestrijding van veel voorkomende criminaliteit.

Evaluatiemethoden kunnen worden gebruikt om veel en ongelijksoortige informatie hanteerbaar te maken voor de besluitvorming. Deze methoden hebben meerdere functies: allereerst natuurlijk het vergelijken van alternatieven, maar daarnaast helpen ze ook bij het structureren van een probleem, de ontwikkeling van alternatieven, de presentatie en communicatie van de resultaten en niet in de laatste plaats bij de bewustwording van de plannenmakers.

De eerste versie van het BOSDA-programma voor MS-DOS, verscheen in 1992. De vernieuwde Windowsversie bevat verschillende typen evaluatiemethoden aangevuld met grafische presentaties, waarderingsmethoden en een breed scala methoden voor gevoeligheidsanalyse.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie