Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Europees netwerk directe democratie verbindt 19 landen

Datum nieuwsfeit: 13-11-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Referendum Nieuws 13 oktober 2000

++++ persbericht ++++

NIEUW EUROPEES NETWERK VOOR DIRECTE DEMOCRATIE VERBINDT 19 LANDEN

Afgelopen weekend werd in München de eerste conferentie gehouden van het onlangs opgerichte Network for Direct Democracy in Europe (NDDIE). Uit bezorgdheid voor het democratische gat in Europa kwamen 60 activisten bijeen van groepen uit 19 landen die zich inzetten voor invoering van het referendum en het volksinitiatief. Stappen werden gezet voor een systeem van wederzijdse ondersteuning en voor het ontwikkelen van een directe democratie-beweging op EU-niveau.

Het doel van het NDDIE is wederzijdse ondersteuning van bewegingen voor directe democratie met kennis, vaardigheden, ervaring en contacten. Dit is vooral van belang omdat de laatste jaren nieuwe bewegingen voor directe democratie zijn ontstaan in bijna alle Europese landen. Zij kunnen profiteren van de kennis en ervaring van een organisatie als Mehr Demokratie die sinds 1988 aanzienlijke resultaten heeft geboekt, waaronder de invoering van een goed functionerend referendum en volksinitiatief op lokaal en deelstaatniveau in Beieren en Hamburg. Inmiddels heeft zij 2700 leden en een heel Duitsland omspannend netwerk van activisten. Binnen het NDDIE zijn expert teams opgezet om kennis en vaardigheden over te dragen aan de nationale bewegingen via het internet, handleidingen en workshops. Binnenkort start een Europese nieuwsbrief.

Naast de wederzijdse ondersteuning ging de conferentie in op de manier waarop een directe democratie-beweging op EU-niveau zou kunnen functioneren. De Europese Unie lijdt aan een gebrek aan debat, transparantie en werkelijke invloed van burgers en directe democratie vormt bij uitstek een medicijn tegen dergelijke kwalen, betoogde politicoloog en Zwitsers parlementslid Andreas Gross.

Voor veel activisten was het een bijzondere ervaring om in levende lijve de personen te ontmoeten met wie zij reeds jaren nieuws en informatie uitwisselden via het internet. Speciale gasten van de conferentie waren, naast Gross, het Duitse voormalige parlementslid Gerald Häfner en de Amerikaanse voormalige senator Mike Gravel, allen warme voorstanders van directe democratie. De vertegenwoordigde landen waren België, Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittannië, Hongarije, Ierland, Italië, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Roemenië, Slowakije, Tsjechië, Zweden en Zwitserland. Het NDDIE is politiek onafhankelijk en houdt zich niet met andere activiteiten dan directe democratie bezig.

"We zijn vastbesloten om in elk Europees land een beweging voor directe democratie op te richten", zegt NDDIE-coördinator Thomas Rupp. "We geven niet op tot alle burgers van Europa het recht hebben verworven om direct te beslissen over belangrijke zaken." In Nederland is het Referendum Platform onder meer actief tegen de zeer gebrekkige Tijdelijke Referendumwet die nu in de Tweede Kamer ligt, en met het ondersteunen van lokale referenduminitiatieven.

++++++++++ Voor meer informatie: Arjen Nijeboer (Referendum Platform) 020-6380558, 06-28715125, (arjen.nijeboer@referendumplatform.nl) of Thomas Rupp (NDDIE-coordinator), 0049 69 59 44 46, nddie@t-online.de. Bezoek onze websites op www.referendumplatform.nl en www.nddie.org. Wij zijn dankbaar indien u deze website-adressen wilt vermelden +++++++++++

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie