Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

LEMON brengt Maassluise buurten in beeld

Datum nieuwsfeit: 13-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Maassluis
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Maassluis

13-11-2000

LEMON brengt in één oogopslag de Maassluise buurten in beeld

Onder het motto "In één oogopslag de buurt in beeld" houden de gemeente, de Vereniging Bewoners Belangen Maassluis (VBBM) en de Woning Stichting Maassluis (WSM) gezamenlijk een enquête onder de Maassluise bevolking waarin de leefbaarheid in de wijken centraal staat. De initiatiefnemers willen met dit jaarlijks terugkerende onderzoek de kwaliteit van de leefomgeving monitoren op basis van LEMON (leefbaarheidsmonitor), een kant en klaar onderzoeksmodel van AEDES, de overkoepelende organisatie van woningbouwcorporaties. In totaal ontvangen 1600 huishoudens verspreid over alle wijken in Maassluis vanaf half november een enquêteformulier. Het invullen van de vragenlijst vergt weinig tijd en ter aanmoediging ontvangt elke honderdste inzender een geschenkenbon ter waarde van honderd gulden.

De reden dat dit leefbaarheidsonderzoek wordt gehouden is om een doeltreffend beleid voor het verbeteren van de leefomgeving te kunnen bepalen. Dit geldt voor de drie initiatiefnemers afzonderlijk, maar met name in gevallen waarbij zij gezamenlijk opereren.

De leefbaarheidsmonitor levert de volgende informatie op:
· inzicht in de leefbaarheid van de buurt zoals deze wordt ervaren door de bewoners (sterkte/ zwakte analyse);
· inzicht in de leefbaarheid van de buurt op basis van zogenaamde harde indicatoren;

· het meten van de effecten van de genomen maatregelen.
Op basis van de resultaten van de monitor kunnen gerichte maatregelen worden getroffen. Voordeel van LEMON is, dat wordt voorkomen dat ad-hoc op incidentele klachten wordt gereageerd terwijl die juist een bredere aanpak vergen. Bovendien leveren de gegevens een aanvullend beeld op van de zogenaamde "harde" indicatoren, zoals aangiften van misdrijven, mutatiegraad (verhuizingen) enzovoorts.

De leefbaarheidsmonitor van AEDES biedt de gemeente, de VBBM en de WSM een totaaloordeel over de wijken op dertien deelaspecten als de woningvoorraad, de woonomgeving, vuil- en stankoverlast, groen- en speelvoorzieningen, onveiligheidsgevoelens, burenoverlast, verkeersoverlast, sociale structuren, de sociaal-economische samenstelling in de wijken en tenslotte ook over de etnische samenstelling, criminaliteit en ongewenste activiteiten. De bewoners die worden uitgenodigd om deel te nemen aan LEMON kunnen hun mening over deze onderwerpen met een rapportcijfer kenbaar maken.

De verwachting is dat in het eerste kwartaal van 2001 een analyse gereed zal zijn van de eerste enquête van LEMON die nu wordt gehouden.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie