Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Geringe plaque kan hartinfarct veroorzaken

Datum nieuwsfeit: 14-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek
Zoek soortgelijke berichten
Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Geringe plaque kan hartinfarct veroorzaken

In een PIONIER-project van de NWO-Technologiestichting STW gaat dr. ir. Ton van der Steen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam nieuwe diagnostische methoden ontwikkelen die kleine plaques herkent. De techniek zou veel hartinfarcten kunnen voorkomen.

Plaques in bloedvaten die het vat niet eens vernauwen zijn verre van onschuldig. Naar schatting wordt veertig procent van de acute hersen- en hartinfarcten veroorzaakt door het scheuren van zon plaque. Momenteel behandelen de meeste artsen alleen patiënten met grote vaatvernauwing. Voor zogenoemde atherosclerotische plaques passen zij bijvoorbeeld een Dotter-procedure toe. Kleine plaques hinderen de bloedstroom in de kransslagader niet en worden nu dan ook niet behandeld. Er kunnen echter scheuren in de plaque ontstaan. Bij een vette plaque met een bindweefselkap kan de kap scheuren en komt het vet in contact met het bloed. Dit kan een volledige afsluiting van het vat tot gevolg hebben.

De samenstelling, spanningsverdeling en de ontstekingsreacties bepalen of een plaque stabiel is of scheurgevoelig. Momenteel is er in klinieken geen diagnostische techniek voorhanden om de stabiliteit van plaques te meten.

In het onderzoek gaat het PIONIER-team methoden ontwikkelen die stabiele plaques onderscheiden van de scheurgevoelige plaques. De nieuwe technieken zijn gebaseerd op intravasculair ultrageluid. De onderzoekers plaatsen een echokristal op de tip van een katheter en brengen die vervolgens in via de lies tot aan het hart. Zo kan van binnenuit een afbeelding van de vaatwand en de plaque gemaakt worden. Moderne signaalanalysetechnieken, toegepast op de ultrageluidsignalen, zullen de arts de lokale elastische eigenschappen van de plaque laten meten en afbeelden. Hieruit volgt de samenstelling van de plaque inclusief gebieden met verhoogde spanning. Bovendien laten de signalen zien waar ontstekingen optreden die tot verweking van de plaque leiden. Zon ontsteking zorgt voor plaatselijke temperatuursverhogingen in de plaque. Verweking van de plaque kan tot gevolg hebben dat de plaque gemakkelijker scheurt.

Een andere techniek die de onderzoeksgroep in het PIONIER-project gaat ontwikkelen, is gebaseerd op het lokaal meten van de temperatuur in de plaques. Het onderzoek gebeurt in samenwerking met het Interuniversitair Cardiologisch Instituut Nederland, het Academisch Ziekenhuis Rotterdam en JOMED Imaging.Nadere informatie bij:

* dr. ir. Ton van der Steen (EUR)

* tel. (010) 4088036, fax (010) 40894455

* e-mail (vandersteen@tch.fgg.eur.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie