Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Plastic versterkers voor licht

Datum nieuwsfeit: 14-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek
Zoek soortgelijke berichten
Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Plastic versterkers voor licht

Onderzoekers van het door NWO gefinancierde FOM-Instituut voor Atoom- en Molecuulfysica (AMOLF) hebben voor het eerst optische telecommunicatiesignalen elektrisch versterkt. Dat resultaat bereikten ze door zogenaamde zeldzaam-aardatomen in te sluiten in kooivormige moleculen of glasbolletjes en die op hun beurt in plastic te plaatsen.

Het Amsterdamse FOM-Instituut AMOLF onderzoekt technieken om kleine lichtversterkers te maken. De versterkers die nu in de optische telecommunicatie worden toegepast zijn ongeveer vijftig meter lang. Dat is te lang voor toepassing op een schaal van centimeters. De versterkers gebruiken zeldzaamaardatomen, zoals erbium, die als bijzondere eigenschap hebben dat ze licht kunnen uitzenden van dezelfde kleur als het telecommunicatiesignaal. De optische telecommunicatie werkt met een aantal standaard golflengten en toevalligerwijs zenden zeldzaam-aardatomen op diezelfde golflengten licht uit als ze extra energie krijgen toegevoerd.

In de nabije toekomst zullen polymeren (plastics) als materiaal voor lichtversterkers gebruikt gaan worden. Polymeren zijn gemakkelijk en goedkoop te maken. De lichtopbrengst van zeldzaam-aardatomen in plastic is echter laag omdat de atomen niet goed met het polymeer mengen.

De onderzoekers van AMOLF hebben twee oplossingen gevonden. Ze sluiten de zeldzaam-aardatomen op in ofwel speciaal daarvoor ontworpen kooivormige moleculen of in glasbolletjes met een doorsnede van één-tienduizendste millimeter. De zeldzaam-aardatomen kunnen zo wel homogeen door het polymeer worden verspreid, waardoor dat beter licht uitzendt.

Nog beter gaat het versterken van licht met hulp van geleidende polymeren. De ontdekking van geleidende polymeren leverde in oktober de Nobelprijs voor de chemie op. Glasvormige bolletjes of kooivormige moleculen opgelost in zon geleidend polymeer, zenden licht uit als er een elektrische spanning op het polymeer wordt gezet. Zo ontstaat een plastic lichtversterker. Met de glasbolletjes kunnen ook nieuwe, zogeheten fotonische kristallen worden gemaakt, die speciaal geschikt zijn voor het manipuleren van licht. Deze techniek is weer een stap verder dan het werk voor de Nobelprijs. De recente opkomst van optische telecommunicatie via hoogwaardige glasvezels heeft twee redenen: het kleine transmissieverlies en de enorme transportsnelheid van de glasvezelkabel. Een glasvezel kan duizend miljard (een biljoen) bits per seconde transporteren.Nadere informatie bij:

* drs. Lenneke Slooff (AMOLF) of prof. dr. Albert Polman
* tel. (020) 608 1234

* e-mail (slooff@amolf.nl) of (polman@amolf.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie