Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Voorstel woontoren aan Rijswijkseplein in Den Haag

Datum nieuwsfeit: 14-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Den Haag

Persberichten >>

Woontoren aan Rijswijkseplein

Op voorstel van wethouder Peter Noordanus biedt het college van B&W de gemeenteraad vandaag het bouwvoorstel aan voor een circa 125 meter hoge woontoren op de driehoekige kavel tegenover de studentenflat De Struijck, aan het Rijswijkseplein. De woontoren is een ontwikkeling van Vestia. Het ontwerp is van architect P. Bontenbal. In de toren worden studentenwoningen, huurappartementen in de vrije sector en commerciële ruimten (horeca en kantoor) gerealiseerd. Als de gemeenteraad met het bouwvoorstel instemt, kan de bouw van de woontoren op 1 september 2001 starten.

Het voorstel gaat uit van een toren van circa 125 m. Hoogbouw op deze locatie past in het hoogbouw-beleid van de gemeente. De hoogte moet het bijzondere karakter van de locatie als stedelijk knooppunt benadrukken. Onderzoek volgt naar de effecten van de toren op bezonning, windhinder en daglichttoetreding.

De woontoren wordt op de driehoekige kavel gerealiseerd, omsloten door het Rijswijkseplein, de Hofwijckstraat en de Rijswijkseweg en zal ruimte bieden aan 297 studenteneenheden. In de plannen voor de Stationsbuurt speelt studentenhuisvesting een belangrijke rol. Door het aantrekken van studenten ontstaat meer variatie in de bevolkingssamenstelling van de wijk. Dit past in de Quartier Latin-achtige sfeer die voor de Stationsbuurt gewenst is. Wanneer Vestia tot overeenstemming komt met zorginstellingen Parnassia en de Compaan zullen 50 van de 297 eenheden worden bestemd voor de cliënten van deze organisaties die de opstap maken van begeleid naar zelfstandig wonen.

Om ook tweeverdieners met midden- en hogere inkomens in het gebied te interesseren, komen er in de toren ook 48 huureenheden in de vrije sector. Op de begane grond en de eerste 3 verdiepingen zullen commerciële ruimten worden gerealiseerd. Vestia denkt vooralsnog aan kantoorruimten en horeca. De topetage op de 42e verdieping die te bereiken is via een aparte panoramalift, moet uitgroeien tot toeristische trekpleister en er zal een horecavoorziening gerealiseerd worden. De vereiste 118 parkeerplaatsen kunnen door ruimtegebrek niet op locatie worden gerealiseerd. Vestia zal daarom 68 parkeerplaatsen (voor de vrije sector huurappartementen en de commerciële ruimten) in een parkeergarage van Q-park in het Laakhavengebied realiseren. De gemeente zal nader overleg voeren met Vestia over 50 parkeerplaatsen voor studenten. In de woontoren wordt een fietsenstalling gerealiseerd.

De Raadscommissie van ROSV zal het initiatief op 22 november bespreken.

last update: 14 november 2000 ;pag.: 5071; auteur: 77 14 november 2000 - pag. 5071 - 77

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie