Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Z-Holland blijft bij samenvoegen Heerjansdam en Zwijndrecht

Datum nieuwsfeit: 14-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Provincie Zuid-Holland
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Zuid-Holland

14-11-2000

GS Zuid-Holland blijven bij keuze voor samenvoeging Heerjansdam en Zwijndrecht

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland blijven bij hun keuze voor samenvoeging van de gemeenten Heerjansdam (3.500 inwoners) en Zwijndrecht (41.500). Als volgende stap in de herindelingsprocedure hebben zij nu een ontwerpregeling voor de samenvoeging van de twee gemeenten opgesteld.
Op het herindelingsplan dat GS in april jl. hadden uitgebracht, zijn reacties binnengekomen van de gemeenten Heerjansdam en Zwijndrecht en van enkele particulieren.De gemeenteraad van Heerjansdam concludeerde daarbij dat er geen draagvlak is voor de voorgestelde samenvoeging.De raad baseerde zich mede op een door de gemeente gehouden volksraadpleging waarbij 97 % van de deelnemers zich tegen herindeling uitsprak. De gemeenteraad van Zwijndrecht stemt met het herindelingsplan in.
De ingekomen schriftelijke reacties hebben voor GS geen argumenten opgeleverd om wijziging te brengen in hun plan om Heerjansdam en Zwijndrecht samen te voegen. Daarmee ontstaat een nieuwe gemeente (45.000 inwoners) die naar hun oordeel voldoende bestuurskracht heeft om voor langere termijn haar taken adequaat te vervullen. De herindeling leidt er ook toe dat het rangeerterrein Kijfhoek onder de verantwoordelijkheid van één gemeentebestuur komt te vallen.

De nu door GS opgestelde ontwerpregeling wordt voorgelegd aan de statencommissie Zuid (vergadering 29 november) en vervolgens aan Provinciale Staten (december a.s.). Na een besluit van de Staten wordt de ontwerpregeling doorgezonden aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. GS verwachten dat bij een voorspoedige parlementaire behandeling de herindeling van Heerjansdam en Zwijndrecht op 1 januari 2002 een feit kan zijn.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie