Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vijf procent beroepsbevolking heeft burn-out klachten

Datum nieuwsfeit: 14-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek
Zoek soortgelijke berichten
Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

PERSBERICHT

Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Afd. Voorlichting & Communicatie
Postbus 93138
2509 AC DEN HAAG

Verzonden per e-mail op 8 november 2000

Uitnodiging aan de media
7 november 2000

Eén op de 20 werkenden is opgebrand

Ongeveer vijf procent (340.000 personen) van de Nederlandse beroepsbevolking heeft ernstige burnout-klachten. Deze mensen zijn veelal gewoon aan het werk. Zij rapporteren minstens zoveel burnout-klachten als personen die vanwege dergelijke klachten onder behandeling zijn van een psycholoog of psychiater. Dit blijkt uit een hernieuwd onderzoek in het NWO-programma Psychische Vermoeidheid in de Arbeidssituatie onder een kwart miljoen werkenden.

Deze en andere resultaten worden 14 en 15 november gepresenteerd tijdens de conferentie Door Werk Gevloerd in de Eenhoorn te Amersfoort, waar ook het boek Psychische vermoeidheid en werk: Cijfers, trends en analyses verschijnt. Mediavertegenwoordigers zijn hierbij van harte welkom.

De onderzochte bestanden van gegevens van 250.000 werkenden uit verschillende sectoren van de arbeidsmarkt geven na deze nieuwe analyse voor het eerst een goed beeld van het vóórkomen van burnout en ernstige psychische vermoeidheid onder werkenden. Eerder dit jaar gepubliceerde cijfers over ernstige burnout-klachten in Nederland kwamen uit op ongeveer vier procent. Uit onderzoek onder werkenden blijkt dat burnout in Nederland een onderschat probleem is. Het CBS schatte in 1998 dat tien procent van de beroepsbevolking opgebrand was. Daarbij werd echter een minder strenge definitie gehanteerd, terwijl geen onderscheid werd gemaakt tussen ernstige en minder ernstige burnout.
Volgens de onderzoekers liggen de belangrijkste oorzaken voor burnout in het werk. De belangrijkste risicofactoren zijn het ontbreken van mogelijkheden om het werk naar eigen inzicht te verrichten, te weinig steun van collega's en de baas, en vooral te hoge werkdruk. Deze vergroten de kans om serieuze klachten te krijgen met twee- tot vierhonderd procent ten opzichte van een normale werkdruk. Volgens het CBS is de werkdruk de afgelopen twintig jaar elk jaar met gemiddeld anderhalf procent gestegen, terwijl uit EEG-onderzoek uit 1997 blijkt dat Nederland in Europa koploper is in ervaren werkdruk. Een opvallende bevinding is dat het hebben van kinderen de kans op een burnout niet vergroot. De combinatie van werk met de zorg voor kinderen lijkt geen belangrijke risicofactor. Tenslotte blijkt dat werkenden die veel tijd nemen voor ontspannende activiteiten minder risico lopen om opgebrand te raken.
Op het congres in Amersfoort presenteren onderzoekers en praktijkdeskundigen hun resultaten over preventie, diagnose en behandeling van psychische vermoeidheid in de arbeid. Ook gaan zij in op de begeleiding en het herintreden van werknemers.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie