Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie UvA: Eerwraak bij Turken in Nederland

Datum nieuwsfeit: 14-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Universiteit van Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van AmsterdamUvA Agenda
Titel Door bloed gezuiverd. Eerwraak bij Turken in Nederland
Datum dinsdag 14-11-2000
Tijd 14:00 uur

Promovendus mw. C.M. van Eck

Promotor Prof. dr. A. Blok

Eerwraak - niet te verwarren met bloedwraak, het wreken van een vermoord familielid - is het doden van een mens om de gekrenkte eer te zuiveren. In de Turkse samenleving gaat het daarbij met name om de 'namus', de kuisheid van vrouwen, maar ook die van mannen die kuise vrouwelijke familieleden hebben. De rituele eerzuivering vindt meestal onder de volgende omstandigheden plaats: op een openbare plek, liefst met omstanders en met vele pistoolschoten of messteken, waarna de dader zich direct aangeeft bij de politie met de woorden: 'Ik heb mijn eer gezuiverd'. Overigens is lang niet altijd de vrouw in kwestie het slachtoffer: ook de man die haar eer geschonden heeft wordt wel om het leven gebracht omdat hij als de schuldige wordt gezien. Wanneer de eer is aangetast, leidt dat niet meteen tot eerwraak. Een 'erekwestie' behoort in eerste instantie vreedzaam te worden opgelost. De belangrijkste onderzoeksvraag voor Van Eck was dan ook in welke gevallen een erekwestie tot eerwraak leidt. Van Eck onderzocht twintig gevallen van eerwraak bij Turken in Nederland (uit de periode 1972-1993)en vond een groot aantal factoren die ervoor kunnen zorgen dat een erekwestie een geval van eerwraak wordt. Eén ervan is het leven in een vreemde maatschappij: de kans op eerverlies is er vele malen groter, terwijl de normen en waarden op dit gebied nog dezelfde zijn als die van de Turkse dorpscultuur van de jaren zestig. In februari 2001 verschijnt een handelseditie van het proefschrift bij uitgeverij Prometheus te Amsterdam, tel: 020-6241934.
Locatie

Aula van de UvA, Singel 411 (hoek Spui) te Amsterdam. De parkeermogelijkheden in de naaste omgeving zijn zeer beperkt. Vanaf het Centraal Station is de Aula te bereiken met tramlijnen 1, 2 en 5, halte Spui.

Toegang

Vrij

Bron: UvA Agenda

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie