Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Grote stijging aantal deelnemers sociale activering Den Haag

Datum nieuwsfeit: 14-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Den Haag

Persberichten >>

Sterke stijging aantal deelnemers sociale activering

Het college van Burgemeester en Wethouders van Den Haag stelt de gemeenteraad voor het programma voor sociale activering van Hagenaars met een uitkering verder te verbeteren en uit te bouwen. Sociale activering houdt in dat uitkeringsgerechtigden worden gestimuleerd deel te nemen aan recreatie, cursussen, scholing, vrijwilligerswerk en andere maatschappelijk zinvolle activiteiten. Welzijns- en andere organisaties voeren het programma uit.

Het aantal deelnemers steeg van 75 in 1995 tot ruim 600 in 1999, zo blijkt uit de evaluatienota 'Actief worden werkt?'. Een verdere stijging wordt verwacht. Gesprekken met (ex-)deelnemers hebben duidelijk gemaakt dat zij de activering als zeer positief ervaren.

Maatwerk
Maatwerk staat bij de sociale activering centraal. Mensen met ernstige problemen op medisch, psychisch of sociaal gebied kunnen door sociale activering in elk geval een aangenamer en actiever bestaan opbouwen. Sommigen gaan na de activering aan de slag als vrijwilliger in de ouderen-, de gehandicapten- of de gezondheidszorg. Anderen zijn op den duur zelfs in staat gebleken betaald werk te aanvaarden.

Problemen ingewikkelder
Cliënten moeten ook in 2001 maximaal twee jaar kunnen deelnemen aan de een of andere vorm van sociale activering. Persoonlijke problemen worden steeds ingewikkelder. Daardoor kost het activeren van mensen ook steeds meer tijd en inspanning.
Een intensiever begeleiding is noodzakelijk. De onderdelen van de activeringsprogramma's moeten beter op elkaar worden afgestemd en de activering zelf moet aanluiten op vrijwillig of betaald werk. Het is de bedoeling dat iedere cliënt na twee jaar activering in staat is een passend vervolg te kiezen.

Ambassadeur
Allochtonen zijn naar verhouding ondervertegenwoordigd bij de deelnemers. Een 'ambassadeur' uit de eigen doelgroep kan daarin verandering brengen.

De raadscommissies voor Onderwijs, Sociale Zaken, Werkgelegenheidsbevordering en Integratiebeleid (OSWI), en Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie (WVE) buigen zich op 22 november over het voorstel van B en W.

last update: 14 november 2000 ;pag.: 5075; auteur: 77 14 november 2000 - pag. 5075 - 77

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie