Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Naktuinbouw stelt Elite-certificering internationaal open

Datum nieuwsfeit: 14-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Naktuinbouw Elite®-certificering internationaal

De Kwaliteitsdienst Naktuinbouw stelt in de sector Bloemisterijgewassen het Naktuinbouw-Elite®-certificeringssyteem open voor bedrijven buiten Nederland die deel willen nemen. Het sectorbestuur Bloemisterijgewassen heeft hiertoe besloten op 14 november jl..

Niet alleen Nederlandse bedrijven met buitenlandse productielocaties kunnen deelnemen, ook worden bedrijven met een hoofdvestiging in de Europese Unie in de gelegenheid gesteld om deel te nemen aan het Naktuinbouw-Elite®-systeem.

De Naktuinbouw-Elite®-certificering ontwikkelde zich in de laatste jaren tot een toonaangevend certificeringssysteem voor vegetatief vermeerderd bloemisterijteeltmateriaal. Partijen stekken, planten, knollen of weefselkweekplanten die voorzien zijn van dit predikaat voldoen aan de allerhoogste eisen op het gebied van: virusvrijheid, bacterievrijheid, gezondheid, rasechtheid, raszuiverheid en traceerbaarheid. Het Naktuinbouw-Elite®-systeem is er tot nu toe voor de gewassen: anjer, alstroemeria, anthurium, bouvardia, chrysant, freesia, pelargonium, petunia en vele andere gestekte perkplanten.

Het sectorbestuur Bloemisterijgewassen ziet in snel tempo de productie van zaden, stekken, knollen en weefselkweekmateriaal globaliseren. Vrijwel alle Nederlandse gespecialiseerde vermeerderingsbedrijven produceren zelf of via contracteelten moederplanten en stekken in het buitenland; met name in Israël, Afrika en Latijns Amerika. Internationale samenwerkings- en handelsstructuren zijn ontstaan. Teeltmateriaal van nieuwe rassen wordt op deze wijze snel op diverse plaatsen vermeerderd. De toegevoegde waarde van het Naktuinbouw-Elite®-systeem is dat absoluut betrouwbaar teeltmateriaal uitgewisseld kan worden.

Naktuinbouw voert de certificeringskeuring van de Elite®-gewassen op buitenlandse productlocaties zelf uit. Waar nodig wordt met eventueel aanwezige controle-instanties ter plaatse contact gezocht. Uitgangspunt blijft dat de officiële autoriteiten in de productielanden zelf de wettelijk voorgeschreven fytosanitaire-inspecties en de zogenaamde kwaliteit-inspecties (op minimum voorschriften) blijven uitvoeren. Naktuinbouw kan en zal daar geen verantwoordelijkheid voor nemen.

Voordat bedrijven in het Naktuinbouw-Elite®-keurmerk worden opgenomen, wordt eerst een grondige bedrijfsaudit uitgevoerd met betrekking tot het kwaliteits- en toetsingssysteem van het betreffende bedrijf; de zogenaamde `Naktuinbouw-erkenning'. Geïnteresseerde bedrijven kunnen zich aanmelden bij Naktuinbouw.

Het sectorbestuur Bloemisterijgewassen voert na een proefperiode van drie jaar een evaluatie uit.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie