Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Milieu Centraal informeert over verlichting

Datum nieuwsfeit: 15-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

PersberichtMilieu Centraal informeert over verlichting

Verlicht uw energierekening

De winter staat weer voor de deur. De dagen worden korter en de lampen branden langer. Met zijn allen hebben we ruim 177 miljoen lichtpunten in huis. De verlichting in en om ons huis neemt een zesde deel van het elektriciteitsverbruik voor haar rekening. Dat komt overeen met ruim f 180,- van de jaarlijkse energienota. Met eenvoudige maatregelen kunt u daar prima op besparen. Goed voor het milieu én uw portemonnee!

Energielabel
Vanaf januari 2001 zijn fabrikanten van verlichting verplicht om op alle verpakkingen het energielabel te vermelden. Dit label informeert u over het energiegebruik van een bepaalde lamp. Het geeft aan hoe efficiënt de lamp is. Het verbruik is weergegeven in zeven energieklassen, waarbij A staat voor het meest energiezuinig en G voor het minst energiezuinig. Misschien kent u het energielabel al. Het is namelijk al langer verplicht voor elektrische apparaten als wasmachines en koelkasten.

Energiezuinige lamp verdient zich terug
Spaarlampen en TL-lampen vallen in klasse A. Met deze energiezuinige lampen verbruikt u ongeveer 75 procent minder elektriciteit dan de gemiddelde lamp, die in klasse D valt. Bij een gemiddelde brandtijd van 3 uur per dag kosten vijf gloeilampen uit klasse F per jaar 80 gulden. Vervangt u deze gloeilampen door energiezuinige lampen uit klasse A, dan spaart u maar liefst 62 gulden op uw energierekening. Een aanzienlijk verschil. Een lamp uit klasse A is weliswaar duurder in aanschaf, maar deze kosten zijn vaak al binnen een jaar terugverdiend. Bovendien gaan de lampen veel langer mee.

Broeikaseffect
Elektriciteitscentrales stoten bij de productie van energie kooldioxide (CO2) uit. Dit gas is verantwoordelijk voor het broeikaseffect. Als wij met zijn allen minder energie gebruiken, hoeven de centrales minder te produceren en gaat de uitstoot van kooldioxide omlaag. Energie besparen levert dus niet alleen financiële voordelen op, maar ook milieuvoordelen. Als ieder huishouden in Nederland 3 gloeilampen zou vervangen door spaarlampen, zouden we ruim 350 miljoen kWh elektriciteit besparen en ruim 200 miljoen kilo kooldioxide minder de atmosfeer inbrengen. Dat is evenveel als de hoeveelheid CO2 die alle personenauto's samen in 2005 minder moeten uitstoten volgens de Nederlandse overheid.

Handige gebruikstips voor lampen
Ook tijdens het gebruik van lampen kunt u energie besparen. Een paar praktische tips. Wanneer u langer dan 3 minuten niet in een ruimte bent, loont het om de lamp uit te doen. Het aan- en uitdoen kost geen extra energie en de slijtage van aan- en uitschakelen wegen op tegen de slijtage tijdens het branden. Een timer voorkomt dat een lamp onnodig blijft branden en u dus energie kost. En tenslotte is een dimmer niet zo energiebesparend als veelal wordt verondersteld. Bij een vermindering van de lichtsterkte met vijftig procent verbruikt u nog steeds 75 procent van de totale hoeveelheid energie.

Milieu en budget
In de brochure `Wonen, milieu en budget' en de folder `Warmte, water en licht' hebben Milieu Centraal en het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) op een rijtje gezet hoe u energie, water en geld kunt besparen. Niet alleen verlichting, maar ook andere zaken als verwarmen, isoleren en water besparen komen aan bod. De brochure kost f 7,50 (excl. verzendkosten). In de gratis folder `Warmte, water en licht' staan de belangrijkste tips uit de brochure.

De folder en brochure kunt u bestellen bij Milieu Centraal, tel. 0900
- 1719 (30 cpm) of via de website (www.milieucentraal.nl).Terug naar Nieuws

Bij het samenstellen van informatie maakt Milieu Centraal gebruik van bestaande literatuur.
De betrouwbaarheid van de bronnen wordt zorgvuldig nagegaan en getoetst door een wetenschappelijke commissie. Milieu Centraal kan echter niet instaan voor de juistheid van onderzoek van derden.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie