Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Subsidieregeling revitaliseren bedrijventerreinen Friesland

Datum nieuwsfeit: 15-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Provincie Friesland
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Friesland

Persberichten

Provincie hecht aan goede kwaliteit bedrijventerreinen; nieuwe subsidieregeling voor overig Fryslân

De Provincie komt met een nieuwe subsidieregeling voor het revitaliseren van bedrijventerreinen die buiten de zogenaamde economische kernzones liggen. Gedeputeerde Staten hebben vandaag met deze regeling ingestemd. De nieuwe regeling zal voorlopig gelden voor vier jaar (2001 2004) en in die periode is 4 miljoen beschikbaar. De Provincie komt binnenkort met een nieuwe visie op bedrijventerreinen. Deze subsidieregeling loopt hierop alvast vooruit, omdat er dringend behoefte aan is. Bij sommige gemeenten liggen er namelijk al plannen voor het opknappen van bedrijventerreinen. De Statencommissie AEZ buigt zich op 29 november a.s. over het voorstel en de Staten nemen op 20 december a.s. een definitief besluit.

De Provincie hecht eraan dat er in Fryslân voldoende kwalitatief goede bedrijventerreinen zijn, ook buiten de kernzones. Dat hoeven zeker niet alleen nieuwe terreinen te zijn, maar diverse reeds bestaande kunnen via een grondige opknapbeurt weer concurrerend gemaakt worden. Aandachtspunten wat de Provincie betreft bij de beoordeling van subsidieverzoeken zijn de financiële haalbaarheid van de plannen, de aandacht voor duurzaamheid en het efficiënt ruimtegebruik. Verder moeten de bedrijven substantieel meebetalen en dient er na de opknapbeurt een beheersorganisatie te zijn waarin alle belanghebbende partijen zitting hebben.

Voor bestaande bedrijfsterreinen binnen de economische kernzones kan voor revitalisering een beroep worden gedaan op de noordelijke Kompasgelden. Voor bedrijfsterreinen daarbuiten is dat niet mogelijk en daarvoor is deze nieuwe regeling bedoeld. De regeling werkt via het tenderprincipe. Hierbij zullen alle aanvragen onderling vergeleken worden, zodat de beste plannen met provinciaal geld gerealiseerd kunnen worden. Per jaar zal 1 miljoen subsidie beschikbaar zijn, terwijl er per project maximaal 25% van de kosten via deze regeling gesubsidieerd worden.

Terreinen in alle Friese gemeenten komen voor deze regeling in aanmerking behalve die in: Harlingen, Franekeradeel, Menaldumadeel en Leeuwarden (Westergozone). En Sneek, Skarsterlân, Heerenveen, Opsterland en Smallingerland (A7-zone). Deze zonegemeenten kunnen zoals gezegd een beroep doen op de Kompasgelden.

Nummer: 212
Datum: 14 november 2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie