Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Extra Europees geld voor bestrijding BSE

Datum nieuwsfeit: 15-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CDA

Brussel, 15 november 2000

Extra Europees geld voor bestrijding BSE

Omdat de gevolgen van de gekkekoeienziekte BSE niet te overzien zijn wil CDA-Europarlementariër Albert Jan Maat (landbouw) de begrotingspost ter bestrijding van landbouwcalamiteiten flink opvoeren. Het gaat om een extra bedrag van 600 miljoen. Dit is volgens hem mogelijk omdat door de hoge dollarkoers extra ruimte in de landbouwbegroting is ontstaan. Maat heeft hierover overeenstemming bereikt met de grote fracties in het Europees Parlement.

Volgens Albert Jan Maat kan de situatie zeer ernstig worden. "Frankrijk is nu ook in de ban van BSE-angst gekomen. Ik sluit niet uit dat na Engeland en Frankrijk de hele EU te maken krijgt met een ingrijpende maatregelen. Met de toegenome internationalisering van de voedselproduktie zijn nationale maatregelen niet voldoende. Er moeten meer testen worden uitgevoerd en er moet een fonds worden gevormd om elke financiële belemmering weg te nemen. "

De bestaande post ter bestrijding van landbouwcalamiteiten werd in het verleden gebruikt om boerenbedrijven te steunen die getroffen werden door bijvoorbeeld varkenspest of bse. De praktijk is echter dat bij werkelijk grote rampen te weinig geld is gereserveerd. Vandaar dat Albert Jan Maat elke financiële belemmering wil wegnemen voor een krachtig voedselveiligheidsbeleid. Maat vreest voor een situatie in Frankrijk die dezelfde paniek kan veroorzaken als eerder in Engeland. Uit voorlopige gegevens blijkt dat Franse handelaren tot 1996 vele tienduizenden tonnen diermeel ondermeer uit Engeland hebben geïmporteerd terwijl dit in Engeland verboden was. Tevens is hij voorstander van een verbod op het gebruik van diermeelomdat in veevoer in de hele EU.

voor meer informatie: Albert Jan Maat tel. + 33 388 175854 of Eduard Slootweg tel + 32 75 721 280

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie