Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie UvA: Hoe vrouwen in Paramaribo hun bestaan regelen

Datum nieuwsfeit: 15-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Universiteit van Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van AmsterdamUvA Agenda
Titel Gedeelde smart is halve smart. Hoe vrouwen in Paramaribo hun bestaan organiseren

Datum woensdag 15-11-2000
Tijd 12:00 uur

Promovendus Mw. M.Y. Kromhout

Promotor Prof. dr. G.A. de Bruijne

Het organiseren van het huishouden speelt bij elk individu of gezin een rol. Armoede zet de taken op scherp, want er moet geld verdiend worden. Hoe voorzien arme vrouwen in hun bestaan, hoe organiseren zij het huishouden en wat betekent dit voor de besluitvorming en de taakverdeling tussen vrouwen en hun mannelijke partners? Om daar antwoord op te krijgen, onderzocht Kromhout de situatie van vrouwen in drie arme wijken van Paramaribo.
Zij stelde onder meer vast dat er een intolerante houding heerst tegenover vrouwen die buitenshuis geld verdienen en dat het reilen en zeilen van de huishoudens in de onderzochte wijken in de regel door de vrouwen wordt bepaald, zonder dat dat leidt tot een hogere status. De sociaal-economische context - inflatie van inkomens, teruglopende kansen voor vrouwen op de arbeidsmarkt - versterkt de kwetsbaarheid van de vrouwen, die zich genoodzaakt zien terug te vallen op hun sociale netwerken. Volgens Kromhout kunnen kinderen, verwanten en ook partners helpen om de economische en sociale kwetsbaarheid (smart) van deze vrouwen te verlichten.

Locatie

Aula van de UvA, Singel 411 (hoek Spui) te Amsterdam. De parkeermogelijkheden in de naaste omgeving zijn zeer beperkt. Vanaf het Centraal Station is de Aula te bereiken met tramlijnen 1, 2 en 5, halte Spui.

Toegang

Vrij

Bron: UvA Agenda

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie