Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Studium Generale Utrecht: de fusie van ruimte en tijd

Datum nieuwsfeit: 15-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van Utrecht

15 november 2000

Studium Generale. Ruimte, tijd en relativiteit: van Euclides tot Einstein

De fusie van ruimte en tijd: de speciale relativiteitstheorie. Prof. dr. Jan Hilgevoord (emeritus UU) 20:0 uur

De moderne natuurkunde rust op twee pijlers, de quantummechanica en de relativiteitstheorie. Ze werden alle twee aan het begin van deze eeuw ontwikkeld. Terwijl de quantumverschijnselen zich openbaren in de wereld van het zeer kleine, vertonen de relativistische verschijnselen zich bij zeer grote massa's en snelheden. De speciale en de algemene relativiteitstheorie hebben een omwenteling teweeggebracht in ons denken over de ruimte en de tijd, twee basisbegrippen van de natuurkunde. De speciale relativiteitstheorie leert dat ruimte en tijd geen strikt gescheiden begrippen zijn en dat de tijd niet iets absoluuts is. De algemene relativiteitstheorie zegt dat ruimte-tijd en materie elkaar beïnvloeden.

Al deze beweringen betekenen een radicale breuk met de visie van de klassieke natuurkunde op ruimte en tijd en hebben verregaande consequenties, zoals de equivalentie van massa en energie. De wonderlijke en tegen onze intuïtie ingaande voorspellingen van de relativiteitstheorie zijn op vele manieren bevestigd. De algemene relativiteitstheorie is veel moeilijker te testen, maar onze hedendaagse kennis van de kosmos wijst erop dat ook deze theorie correct is. In vijf voordrachten, alle verzorgd door prof. dr. Jan Hilgevoord, zal de fascinerende ontwikkelingsgeschiedenis van het denken over ruimte en tijd worden gevolgd. Van de Griekse meetkundige Euclides tot de vader van de relativiteitstheorie Einstein.

Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht

Gewijzigd:Woensdag, 7 november 2000 Johan Vlasblom

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie