Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vier scenario's voor de toekomst van Amsterdamse binnenstad

Datum nieuwsfeit: 15-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Amsterdam

|
Persberichten
|
Vier scenario's voor de toekomst van de binnenstad

Vier scenario's voor de toekomst van de binnenstad

Is de binnenstad in 2020 dat prachtige openluchtmuseum waar vooral gewoond wordt, maar waar de levendigheid van bedrijven en kantoren grotendeels uit verdwenen is, of behoort de binnenstad dan tot de belangrijkste ICT-centra in Europa, maar is het leven er verzakelijkt en anoniem? Ligt de binnenstad er dan schitterend bij, maar wonen en werken er hoofdzakelijk mensen die zich dat kunnen veroorloven of is de binnenstad het domein van toeristen en evenementen, waar menig Amsterdammer zijn inkomen aan dankt?

Dit zijn voorbeelden uit de vier toekomstscenario's voor de Amsterdamse binnenstad die het college van B&W heeft opgesteld. Deze vier toekomstscenario's zijn geschreven met als doel uiteindelijk een wensbeeld voor de toekomst van de binnenstad te maken. De vraag daarbij is hoe de binnenstad er over ongeveer 20 à 30 jaar uit moet zien. Om daar een antwoord op te geven heeft het gemeentebestuur eind vorig jaar het startsein gegeven voor de zogenoemde Strategische Visie voor de toekomst van de Amsterdamse Binnenstad. In de Strategische Visie komt het wensbeeld te staan en wat er moet gebeuren om er voor te zorgen dat dat wensbeeld uitkomt. Omdat de toekomst van heel veel factoren afhankelijk is, zijn er eerst op basis van studie en gesprekken met deskundigen ontwikkelingen en trends geselecteerd waarvan op dit moment wordt gezegd dat ze zeer belangrijk zullen zijn voor de toekomst van de binnenstad. Aan de ontwikkelingen zitten voor- en nadelen. Daarom zijn ze extreem uitvergroot en in de vorm van een mogelijk toekomstbeeld (scenario) vertaald. Op deze wijze moet duidelijk worden welke keuzes er liggen.

De vier scenario's zijn:

* De exclusieve binnenstad. De binnenstad wordt steeds meer een woon- en werkplek voor degenen die het zich kunnen veroorloven.
* De recreatieve binnenstad. De binnenstad is een nationaal pretpark. De grootschalige evenementen, koopzondagen, de grachten, culturele voorzieningen en de Wallen zorgen voor een continue stroom van bezoekers uit binnen- en buitenland.
* De huiselijke binnenstad. De binnenstad wordt steeds minder een productiemilieu. Bedrijven die iets tastbaars produceren verlaten de binnenstad. De representatieve functies voor bedrijven, de zeer kleinschalige specialisten en de creatieve en virtuele productie blijven over.

* De zakelijke binnenstad. De binnenstad wordt steeds anoniemer. De individualisering en de verzakelijking zetten door, waardoor de binnenstad zich lijkt te transformeren van huiskamer tot anonieme ruimte, maar ook tot een plek waar het commerciële particuliere initiatief met graagte investeert.

Verantwoordelijk wethouder Grondel nodigt de Amsterdammers de komende maanden uit om mee te discussiëren. "Ik hoop dat er veel mensen mee doen, want de toekomst van de binnenstad is een pittige discussie waard."

Jet Nauta 5522140.
-

© gemeente Amsterdam - 15-11-2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie