Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Unieke fietsen bij Fietsmuseum Velorama, Nijmegen

Datum nieuwsfeit: 15-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
FietsRAI

UNIEKE FIETSEN BIJ VELORAMA november/2000 404

Het nationaal fietsmuseum Velorama in Nijmegen heeft een aantal unieke fietsen aan haar collectie toegevoegd. Sinds december 1999 is het museum in het bezit van een hoge bi die een aantal bijzondere aangesmede ogen en losse stangen heeft. De medewerkers van het restauratie-atelier hebben lang moeten zoeken naar de betekenis van deze onderdelen. Uiteindelijk kwamen ze op het spoor van een Duitse verzamelaar die een identieke fiets bezat, met het enige verschil dat zijn fiets gespiegeld was. Wat bleek, de ogen en stangen waren bedoeld om de hoge bi's naast elkaar te koppelen en zo een tweepersoonsfiets te bouwen.

De fiets is gemaakt door de Fransman Meyer, een gerenommeerde constructeur die lichtgewicht hoge bi's speciaal voor wedstrijden bouwde. Velorama heeft de tweelingfietsen gerestaureerd en beschouwt deze speciale Meyer als een topstuk, een soort nachtwacht onder de fietsen.

Velorama heeft nog meer zeldzame fietsen in de collectie. Voor 1890 werden fietsen niet in serie gebouwd. Ze werden in kleine series met de hand vervaardigd. Deze fietsen waren duur en voor weinigen weggelegd. Dit stimuleerde vele wagenbouwers en meubelmakers om, niet gehinderd door enige kennis van de mechanica, ook fietsen te gaan bouwen. Zonder veel resultaat, want bijna altijd mankeerde er wel wat aan de fietsen waardoor er niet op te fietsen was. Er is zelfs een speciale naam voor deze niet berijdbare fietsen: cycles artisanales, vrij vertaald met kunstzinnige eigenbouwsels. Het is Velorama gelukt drie van deze fietsen tentoon te stellen. Na veel restauratiewerk zijn nu een driewieler, een hoge bi en een safety te zien. De fietsen komen uit Bretagne, zijn gebouwd rond 1890 en zijn zo goed als onberijdbaar.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie