Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Uniek energiesysteem in Zuidpoort

Datum nieuwsfeit: 15-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Delft

Uniek energiesysteem in zuidpoort levert

bijna 45 procent co2-reductie

In het nieuw te ontwikkelen gebied Zuidpoort komt een voor Nederland uniek verwarmings- en koelingssysteem waardoor ruim 40% minder CO2 wordt uitgestoten ten opzichte van normale verwarming en koeling. Op 15 november a.s. sluiten de gemeente Delft, Energie Delfland en projectontwikkelaar MAB daartoe een samenwerkings-overeenkomst.

Het verwarmings- en koelingssysteem maakt gebruik van energie-opslag in de bodem en van zogenaamde warmtepompen. Warmtepompen kunnen in de winter grondwater van 16 graden gebruiken om de 83 woningen en winkels te verwarmen. Andersom worden de warmtepompen in de zomer gebruikt om de winkels, bioscoop en discotheek te koelen. De onttrokken warmte wordt dan in de bodem gebracht. Het systeem, uniek in Nederland, zorgt voor een CO2-reductie van maar liefst 220 ton per jaar.

Voor de toekomstige bewoners en gebruikers leidt dit systeem tot een hoger comfort en meer gebruiksgemak bij gelijke kosten. Vanzelfsprekend regelen de bewoners in het collectieve systeem individueel verwarming voor hun woning en vindt ook individuele afrekening plaats. Als extra voorziening kunnen kopers van de woningen voor een beperkt bedrag een comfortpakket geleverd krijgen waarin zowel vloerverwarming als koeling wordt aangelegd. Doordat de koeling gebruik maakt van het koude grondwater, leidt dit niet tot een hoog energiegebruik.

De energievraag van het complex is laag omdat naast het bijzondere energiesysteem in de woningen, winkels, bioscoop en discotheek energiebesparende maatregelen worden toegepast. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om zeer goede isolatie en HR++ glas. Deze maatregelen gaan verder dan de huidige wettelijk eisen, waarmee de woningen en winkels ook qua energiebesparing voorbereid zijn op de toekomst.

Het project is tot stand gekomen door een intensieve samenwerking tussen de gemeente Delft, Energie Delfland en MAB. Elk van de partijen draagt bij in de extra aanloopkosten die bij dit project horen. De gemeente Delft gebruikt een deel van het Energiefonds, Energie Delfland gebruikt gedeeltelijk het MAP-fonds om extra te investeren. MAB wil extra investeren omdat zij in het verleden positieve ervaring heeft opgedaan met duurzame energie in dit soort projecten, onder andere bij de Resident in Den Haag. Ook het Rijk (NOVEM) ondersteunt het project financieel omdat gebruik wordt gemaakt van de nieuwste technieken.

De bouw van Zuidpoort met de parkeergarage, winkels, bioscoop, discotheek en woningen start in het voorjaar van 2001. Tot die tijd wordt onderzocht of ook andere gebouwen in de buurt aangesloten kunnen worden op het nieuwe verwarmingssysteem. Dit zou bijvoorbeeld kunnen gelden voor theater De Veste.

Energie Delfland is inmiddels onderdeel geworden van Eneco Energie.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie