Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Maatregelen politie leveren bijna 1700 arbeidsplaatsen op

Datum nieuwsfeit: 16-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

NEDERLANDS POLITIE INSTITUUT

NPI: POLITIE WERKT DOELMATIGER; 1700 ARBEIDSPLAATSEN EXTRA

DEN HAAG - Een groot aantal maatregelen om de doelmatigheid bij de Nederlandse politie te verbeteren, heeft de afgelopen twee jaar bijna 1700 arbeidsplaatsen opgeleverd. Die plaatsen komen grotendeels ten goede aan het politiewerk op straat. Dat blijkt uit een rapportage van het bureau Deloitte & Touche Bakkenist aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De minister heeft het rapport naar de Tweede Kamer gezonden.

In het Regeerakkoord en het Beleidsplan Nederlandse Politie 1999-2002 is een afspraak opgenomen dat de politiekorpsen doelmatiger gaan werken en daarmee voor 2002 tweeduizend arbeidsplaatsen moeten winnen. Uit het rapport blijkt dat de korpsen deze doelstelling zullen behalen. Het gaat op dit moment precies om 1656 arbeidsplaatsen. De vereenvoudiging van de afhandeling van kleine aanrijdingen is een concrete maatregel die volgend jaar op komst is en veel werk bij de politie zal wegnemen.

Het inwinnen van de arbeidsplaatsen tot nu toe, is het gevolg van ruim honderd maatregelen bij de verschillende korpsen. Voorbeelden daarvan zijn: vermindering van het aantal leidinggevenden, verkleining van het aantal districten binnen een regio, eten in eigen tijd in de basispolitiezorg, besparing op een groot aantal kosten door raamcontracten, eenvoudige taken niet meer door executieve politiemensen laten uitvoeren, betere automatisering, afschaffen gezamenlijke koffiepauzes, afschaffen verlof Goede Vrijdag, maatregelen om het ziekteverzuim te verminderen, wijkgericht werken (bv. Kantoor op straat), etc.

Het is niet zo dat alle genomen maatregelen in alle 26 korpsen te kopiëren zijn. De maatregelen zijn dan ook geen aanzet tot een eenduidige bedrijfsvoering bij de Nederlandse politie. De korpsen blijven zelf verantwoordelijk voor een optimale bedrijfsvoering en dat kan per regio verschillen, mede afhankelijk van de lokale omstandigheden.

De Raad van Hoofdcommissarissen (RHC) en het Korpsbeheerdersberaad (Kbb) zijn blij met het behaalde resultaat, maar geven wel aan dat na afronding van de doelmatigheidsoperatie weinig ruimte meer zal zijn voor verdere efficiencyslagen bij de Nederlandse politie.

Noot redactie (

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie