Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Destructiewet en de Nationale Voedselautoriteit

Datum nieuwsfeit: 16-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

VWS en LNV: Destructiewet en de Nationale Voedselautoriteit

Donderdag 16 november 2000, persbericht nummer 114

Dit is een gezamenlijk persbericht van de ministeries van VWS en LNV

Met de instelling van de Nederlandse Voedselautoriteit komt de regering tegemoet aan een aantal kanttekeningen die de Algemene Rekenkamer plaatst bij de uitvoering van de Destructiewet. Dat is de reactie van de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (LNV) op het rapport van de Algemene Rekenkamer naar de uitvoering van de Destructiewet. In dit rapport plaatst de Rekenkamer onder meer kanttekeningen bij de wet- en regelgeving, het toezicht, de coördinatie en de centrale aansturing en doet zij een aantal aanbevelingen. De Rekenkamer is positief over de manier waarop de Nederlandse overheid de Europese wet- en regelgeving in Nederland heeft toegepast.

Minister Borst (VWS) en minister Brinkhorst (LNV) zijn het met een aantal kanttekeningen van de Rekenkamer niet eens. De bewindslieden stellen in hun reactie dat de kwalificatie dat zij hun verantwoordelijkheden niet hebben waargemaakt, onjuist is. De wet- en regelgeving dekt naar hun mening in voldoende mate de kritische punten af, en ook de controle, handhaving en het toezicht bieden voldoende garanties voor de uitvoering van de wet. Hiermee bestaan afdoende garanties voor de volksgezondheid en de diergezondheid.

Wel delen zij de conclusie van de Rekenkamer dat er verbeteringen mogelijk zijn. Hierin is het rapport een waardevolle ondersteuning van het gevoerde beleid. De ministers hebben de Rekenkamer een aantal toezeggingen gedaan. Zo zullen zij waar nodig leemten in wet- en regelgeving verder opsporen. Ook op het gebied van verslaglegging, registratiesystemen en controle op chemische verontreiniging zullen verbeteringen worden doorgevoerd. De oprichting van de Nationale Voedselautoriteit, waartoe het Kabinet vorige week heeft besloten, zal aan de verbeteringen in hoge mate bijdragen. Deze Voedselautoriteit zal de regie voeren over onderzoek, toezicht en communicatie op het gebied van voedselveiligheid. Overigens is een aantal van de voorgestelde verbeteringen al in uitvoering.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie