Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Samenwerking Nederland en Noordrijn-Westfalen

Datum nieuwsfeit: 16-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Nederland en Noordrijn-Westfalen gaan meer samenwerken in politie-optreden, rampenbestrijding en bij bedrijventerreinen
Een persbericht bij het onderwerp Brandweer en Rampenbestrijding 16 november 2000
Nederland en Noordrijn-Westfalen gaan voorstellen ontwikkelen waarbij de politiekorpsen de bevoegdheid krijgen over de grens op te treden in gevallen waarin ogenblikkelijk ingrijpen noodzakelijk is. Ook moet grensoverschrijdende bijstandsverlening mogelijk zijn, als politie uit het andere land sneller ter plaatse kan zijn dan de politie uit het eigen land. Verder worden afspraken gemaakt over het gezamenlijk optrekken van Nederlandse en Duitse politie op grensoverschrijdende bedrijventerreinen. Daarnaast komen er nadere afspraken over grensoverschrijdende informatie-uitwisseling en gemeenschappelijke oefeningen. Het uitwisselen van agenten (zonder wapen en bevoegdheden) wordt voortgezet, zoals nu al gebeurt in de zomer in Scheveningen, op de Kerstmarkt in Krefeld en bij grote evenementen als de TT in Assen. Initiatieven zoals het gezamenlijke politiewijkbureau in Dinxperlo/Suderwick kunnen ook elders langs de grens genomen worden.
Beide landen zullen stimuleren dat er grensoverschrijdende rampenplannen worden ontwikkeld. Daarbij moet er aan beide zijden van de grens inzicht zijn in de risicovolle bedrijven, die in geval van een ramp gevaar kunnen opleveren voor het buurland. Bestaande belemmeringen in de verschillende bevoegdheden van hulpverleningsdiensten zullen zoveel mogelijk worden weggenomen, in het bijzonder op het terrein van de spoedeisende medische hulpverlening. Er zullen afspraken worden gemaakt over het gebruik van de verschillende sirenes en zwaailichten in beide landen. In de eerste helft van volgend jaar zal er een gezamenlijke oefening op het gebied van brandweer en rampenbestrijding worden gehouden in de regio Aken-Heerlen.
De ontwikkeling van grensoverschrijdende bedrijventerreinen zoals in Aken-Heerlen en Bergh-Emmerik zal gestimuleerd worden. Daarom wordt door Nederland en Noordrijn-Westfalen gepleit voor de totstandkoming van een Nederlands-Duits verdrag voor grensoverschrijdende bedrijventerreinen. Verder zullen jaarlijks besprekingen gevoerd worden over het versterken van de grensoverschrijdende bestuurlijke samenwerking op lokaal en regionaal niveau.
Dit staat in de gemeenschappelijke verklaring die vandaag is ondertekend door minister F. Behrens, minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, en de Nederlandse bewindslieden minister K.G. de Vries en staatssecretaris G.M. de Vries (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties). Met de verklaring drukken de bewindslieden hun wens uit de succesvolle grensoverschrijdende samenwerking tussen beide landen nog verder te versterken.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie