Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Internetters bezorgd over veiligheid van betaaltransacties

Datum nieuwsfeit: 16-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Consumentenbond

Internetters bezorgd over veiligheid van betaaltransacties

Nieuw onderzoek van Consumentenbond naar kopen op internet

Uit het jongste onderzoek van de Consumentenbond naar kopen op internet, komt naar voren dat veel internetters zich zorgen maken over de veiligheid van betaaltransacties. Dat blijkt ook uit de populariteit van de acceptgiro: het gebruik van deze betaalmethode door internetters is in een jaar tijd verdubbeld, terwijl de creditcard geleidelijk minder vaak wordt gehanteerd. Slechts een derde betaalt het liefst met een creditcard.

De Consumentenbond heeft voor de vierde keer onderzoek gedaan naar e-commerce. In dit onderzoek wordt onder andere gekeken naar de redenen om voor internet te kiezen bij de aanschaf van producten, het soort producten dat via het World Wide Web wordt gekocht en de waardering voor internetwinkels.

Opvallend is dat internetters zich het meest zorgen blijken te maken over de veiligheid van betaaltransacties. Ook hebben ze het meest behoefte aan informatie over dit onderwerp en vinden ze dat de Consumentenbond hieraan de hoogste prioriteit zou moeten geven. Dat blijkt ook wel uit de keuze van de betaalmethode die internetters maken. De creditcard wordt namelijk geleidelijk minder vaak gebruikt, terwijl de veel veiliger acceptgiro steeds populairder wordt.

De betaling van internetaankopen vindt in de meeste gevallen weliswaar nog altijd via een creditcard plaats. Maar een jaar geleden was dat nog in 53% van de gevallen; nu is dat gedaald naar 44%. Dat komt nog altijd niet overeen met de voorkeur van de internetters: slechts 28% betaalt het liefst met een creditcard. Overigens, zo'n 70% van de creditcardgebruikers geeft aan dat de transactie beveiligd was; ongeveer een derde zegt niet te weten of dat het geval was.

Het gebruik van de acceptgiro is daarentegen in een jaar tijd verdubbeld: 22% van de internetaankopen wordt met een acceptgiro afgerekend, tegenover 11% een jaar geleden. Volgens de Consumentenbond heeft dat te maken met de angst voor onderschepping en misbruik van creditcardgegevens. Bedrijven op internet springen daar op in door een grotere variatie aan betaalmethodes aan te bieden.

Voor de Consumentenbond is dit aanleiding om een onderzoek te gaan doen naar de veiligheid van betaalmethoden bij internetaankopen en consumenten daarover te informeren. De resultaten van dit onderzoek worden over drie maanden verwacht.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie