Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Aanpak Vestingwerken Den Bosch landelijk gewaardeerd

Datum nieuwsfeit: 16-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente 's-Hertogenbosch
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente 's-Hertogenbosch

Versterkt Den Bosch nationaal voorbeeldproject

do 16 november 2000

Aanpak Vestingwerken landelijk gewaardeerd

De brede aanpak rond de restauratie van de Bossche vestingwerken is landelijk niet aan de aandacht ontsnapt. Afgelopen week werd in Rotterdam, onder toeziend oog van wethouder F. van Beers en een Bossche delegatie, het prestigieuze project Versterkt Den Bosch beloond met het predikaat Voorbeeldproject StIR 2001. Behalve deze voorbeeldige status, ontvangt Versterkt Den Bosch een geldprijs van 225.000,- ( 102.100,55).

Hoe combineer je leefbaarheid met een goed ruimtegebruik? Het StIR, het Stimuleringsprogramma Intensief Ruimtegebruik van het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, daagt al enige jaren overheden, ontwerpers en belangenorganisaties uit om voorbeeldig om te gaan met de ruimtelijke kwaliteit. Met een speciale prijs beoogt het kabinet die projecten eruit te lichten die rond stedelijke vernieuwing toonaangevend zijn of worden. Met deze prijs had s-Hertogenbosch al enige ervaring. De afgelopen twee jaar zijn respectievelijk de A2-Kanaalzone en de Haverleij als voorbeeldprojecten gekwalificeerd, maar ronduit uniek is dat dezelfde stad voor het derde achtereenvolgende jaar de voorbeeldstatus voor één van haar projecten in ontvangst mag nemen. Wie overigens het langlopende ontwikkelingsplan Versterkt Den Bosch kent, verbaast zich niet over deze landelijke erkenning.

In het kort

De aanleiding van Versterkt Den Bosch vormt de noodzaak van herstel en onderhoud van grote delen van de vestingwerken. De vestingwerken vormen nog altijd de grens van het historisch centrum met de rest van de stad, zijn uniek en bovendien nog vrij compleet, wat uitzonderlijk is voor een middelgrote stad. Versterkt Den Bosch is een samenhangende visie over de mogelijkheden van herstel, cultuurhistorische betekenis, de kwaliteit en beleving, maar ook de stedelijke inrichting en de waarde van de flora. Daarmee garandeert dit plan, dat zich uitstrekt over een periode van 15 jaar, een verdere verbetering en vernieuwing van de binnenstad van s-Hertogenbosch. De Bossche Vestingwerken zullen uitgroeien tot een cultuurhistorische, toeristische trekpleister. Versterkt Den Bosch staat voor duurzaamheid, een heldere, waarneembare lijn, vernieuwende architectuur en eigenheid en eigentijdsheid van ontwerpen. Het staat eveneens voor openbaar toegankelijk, voor multifunctioneel en gevarieerd gebruik, levendigheid en een uitstekende verblijfskwaliteit. Op basis van het ontwikkelingsplan wordt de komende jaren een rondgang gemaakt langs de Vestingwerken. Met de uitwerking van de eerste fase, het deelproject Van Hekel tot Hekel (van Kruisbroedershekel tot Groote Hekel) wordt binnekort de aanzet gegeven

Draagvlak

In totaal ontving het StIR voor de categorie waarin s-Hertogenbosch in de prijzen viel (Verrijk de stad met verschillen) 52 aanmeldingen. Uiteindelijk waren er twaalf nominaties en bleven er, naast Versterkt Den Bosch, nog zeven andere projecten over. Het Bossche voorbeeldproject werd speciaal geroemd om het brede draagvlak. Maar liefst zeventien organisaties zijn erbij betrokken. De verantwoordelijkheid van het plan ligt bij de gemeente die de realisatie van het plan heeft toevertrouwd aan de stuurgroep Vestingwerken. Daarnaast is de Stichting s-Hertogenbosch Vestingwerken opgericht om de naamsbekendheid van de Bossche Vestingwerken te verhogen en gelden bij bedrijven en particulieren te genereren. Informatieverstrekking wordt gecoördineerd via het secretariaat s-Hertogenbosch Vestingwerken, tel. (073) 690 10 99, fax (073) 690 15 16, e-mail
(info@vestingwerken.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie