Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Informatieavond fiets/voetveerpont Nieuwegein Vianen

Datum nieuwsfeit: 16-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Nieuwegein
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Nieuwegein

Informatieavond fiets/voetveerpont Nieuwegein Vianen (8 november)

De gemeente Nieuwegein houdt op 16 november 2000 een informatieavond over de plannen voor een fiets/voetveerpont over de Lek tussen Nieuwegein en Vianen. De bijeenkomst vindt plaats in buurthuis De Spil, Ratelaar 100 in Nieuwegein begint om 19.30 uur. De avond gaat over de fiets/voetveerpont en met name over de afmeerlocatie voor de veerpont aan de Nieuwegeinse oever. De gemeente wil graag de meningen van alle belanghebbenden peilen, voordat het gemeentebestuur over de plannen besluit. De avond is bedoeld voor omwonenden van de mogelijke afmeerlocatie en voor alle andere belanghebbenden en geïnteresseerden.

De informatiebijeenkomst gaat niet over de afmeerlocatie op de oever van Vianen. In Vianen is ongeveer twee jaar geleden al een dergelijke informatieavond gehouden in combinatie met de plannen voor de Buitenstad.
De plannen liggen ook tot 19 november ter inzage in de gemeentehuizen van Vianen en Nieuwegein en in buurthuis De Spil, Ratelaar 100 in Nieuwegein.

Meest geschikte afmeerlocaties
De afgelopen tijd is onder meer onderzoek gedaan naar het meest geschikte type veerpont, de beste afmeerlocaties op beide oevers en de wijze van uitvoering van de afmeervoorzieningen. Uit dit onderzoek blijkt dat in Nieuwegein de meest geschikte locatie is: de oostkant van de rivierkrib (kleine landtong in het water) aan het einde van de Veerweg in de wijk Lekboulevard. De Veerweg sluit direct aan op het fietspadennnet in Nieuwegein en ligt op loopafstand van de eindhalte van de sneltram.
De meest geschikte locatie in Vianen is de oostkant van de rivierkrib aan het einde van de Buitenstad. De Buitenstad verbindt de rivier rechtstreeks met het hart van Vianen.

De veerpont
Uit het onderzoek kwam als meest geschikte veerpont een type met een klep aan de voorzijde die aansluit op een schuin aflopende verharde kade. Daardoor kunnen fietsers en voetgangers makkelijk en snel de boot op en afstappen, bij alle mogelijke waterstanden. Het is de bedoeling dat de veerpont het hele jaar door gaat varen op werkdagen tussen 6.30 en 19.30 uur, op zaterdag 8.30 en 18.30 uur en op zondag tussen 10.00 en 18.30 uur De veerpont krijgt geen vaste vertrektijden, maar vaart zo gauw er passagiers zijn. Als de plannen en de financiering rondkomen, is het de bedoeling dat de veerpont de in het najaar van 2001 gaat varen.
De veerpont is bedoeld voor fietsers en voetgangers (geen bromfietsen) die aan de overkant naar werk, school, winkels of andere voorzieningen willen en niet de klim over de Lekbrug willen maken. De gemeenten, Rijkswaterstaat en het BRU hopen dat ook mensen die voor de korte afstand tussen Vianen en Nieuwegein de auto gebruiken, vaker de keuze maken deze te laten staan. Daarnaast vormt het veer met name in de zomer een schitterende toeristische voorziening in het rivierengebied en tussen de historische kernen van Vianen en Vreeswijk.

Exploitatie
De gemeenten willen voor de exploitatie vooralsnog een stichting onder toezicht van beide gemeenten oprichten. In die stichting worden de belangrijkste belangengroepen vertegenwoordigd, zoals middenstands- en bedrijfsverenigingen, fietsers- en bewonersorganisaties, scholen en VVVs. De feitelijke exploitatie zal de stichting dan weer uitbesteden aan een particuliere exploitant.

Raadsbesluit
Voor de zomer hebben de gemeenteraden van Nieuwegein en Vianen het groene licht gegeven om de plannen voor een veerpont tussen beide gemeenten volledig uit te werken. Beide gemeenten hebben een gezamenlijke projectgroep opgericht die de opdracht heeft gekregen zo snel mogelijk een volledig uitgewerkt plan te presenteren dat voldoende draagvlak heeft. Naast de gemeenten moeten ook voldoende andere financiers geïnteresseerd zijn. Inmiddels hebben de gemeenten toezeggingen voor een financiële bijdrage ontvangen van Rijkswaterstaat, het Bestuur Regio Utrecht (BRU) en het project Het Groene Hart van het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM).

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie