Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Greenpeace zet kolenacties voort bij Hemwegcentrale A'dam

Datum nieuwsfeit: 16-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Greenpeace
Zoek soortgelijke berichten
Greenpeace

leftP E R S B E R I C H T

Amsterdam, 16 november 2000

Publiek neemt deel aan actie via www.greenpeace.nl

GREENPEACE ZET KOLENACTIES VOORT BIJ
HEMWEGCENTRALE AMSTERDAM

Greenpeace blokkeert vandaag de kolentoevoer naar de Hemwegcentrale in Amsterdam om te protesteren tegen het gebruik van kolen voor de opwekking van energie. Actievoerders zijn vastgeketend aan de kolentransportband van de Hemweg-elektriciteitscentrale. Kolen worden onderschept, zodat ze niet in de elektriciteitscentrale worden verbrand. Het verbranden van kolen leidt tot de uitstoot van CO2, een van de belangrijkste broeikasgassen verantwoordelijk voor gevaarlijke klimaatverandering.

Deze actie is een vervolg op de actie die zaterdag gestart is in Rotterdam. Actievoerders bezetten toen het kolenschip La Paloma. Het publiek kon via internet de actie volgen en Greenpeace de opdracht geven om "hun" gedeelte van het jaarlijkse kolenverbruik terug te scheppen. Tot nu toe hebben meer dan 5.500 mensen opdracht gegeven om ruim 5,6 miljoen kilo kolen terug te scheppen. Ook tijdens de actie in Amsterdam kan het publiek meedoen op de internetsite. Via de webcam is de actie live te volgen.

Op de klimaatconferentie die afgelopen maandag in Den Haag van start is gegaan, onderhandelen 180 landen onder voorzitterschap van minister Pronk over de manier waarop het Kyoto Protocol (Japan, 1997) moet worden uitgevoerd. In het Kyoto Protocol is afgesproken dat industrielanden hun uitstoot van broeikasgassen rond 2010 met 5,2 % moeten terugbrengen ten opzichte van 1990. Om gevaarlijke klimaatverandering te stoppen moet de uitstoot van broeikasgassen door industrielanden echter met 80% verminderen. De Kyoto-doelstelling van 5,2% steekt hierbij schril af en is slechts een eerste, minimale stap in de goede richting.

Greenpeace wil met deze actie opnieuw de deelnemers aan de Klimaatconferentie erop wijzen dat dit het moment is om knopen door te hakken. Stoppen met het verbranden van fossiele brandstoffen en overstappen op duurzame energie van zon en wind is de enige, echte oplossing om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen.


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie