Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Zaanstad en Gorinchem winnen multimodaliteitsprijs

Datum nieuwsfeit: 16-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Provincie Noord-Holland
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Noord-Holland

PERSBERICHT, donderdag 16 november 2000

Zaanstad en Gorinchem winnen multimodaliteitsprijs

Aan de containerterminal De Vrede en het bedrijventerrein Avelingen-Oost/ Containerterminal Gorinchem (samenwerking gemeente en de firma Kool) is op 15 november de Multimodaliteitsprijs toegekend. De heer J.J. Feenstra, lid van de PvdA-fractie van de Tweede Kamer, reikte de prijs uit tijdens het symposium `Ruimte voor multimodaliteit' georganiseerd door Govera en Novem. De prijs is een initiatief van Govera en Novem en is bedoeld als steun in de rug voor projecten op het gebied van multimodale bedrijventerreinen.

Zowel Govera (Goederenvervoer Randstad) en Novem (Nederlandse onderneming voor energie en milieu) richten zich op het efficiënter afwikkelen van het goederenvervoer door zich te richten op verschillende modaliteiten, zoals vervoer over de weg, het water of per spoor. Kern is om de deels ongeregelde goederenstroom waar mogelijk te bundelen en af te wikkelen via logistieke netwerken. Resultaat hiervan is een vermindering van transportkilometers over de weg door bundeling van transportstromen en het gebruik van andere modaliteiten. Dit levert, behalve efficiënter transport, energiebesparing en vermindering van congestie op.

De deelnemers van het symposium hebben door middel van een enquête kunnen aangeven welk project de aanmoedigingsprijs verdient. Er zijn veel nominaties binnengekomen voor projecten, zowel binnen als buiten de randstad. Govera en Novem hebben bij het toekennen van de prijs vooral gekeken naar projecten die (nog) niet zoveel aandacht krijgen, maar waar ondernemers en overheden samen met succes een complex multimodaal initiatief van de grond tillen. Herstructurering van de bedrijfslocatie is daarbij een kernthema. Beide winnaars krijgen bij de verdere vormgeving van multimodaliteit op hun locatie in het kader van de prijs ondersteuning van een procesmanager.

Tijdens het symposium werd een flinke stap in de goede richting gezet door de verschillende actoren op het gebied van ruimtelijke ordening en goederenvervoer te confronteren met de problemen, de beschikbare instrumenten en de rolverdeling. Duidelijk werd dat de oplossingen niet voor het oprapen liggen, maar dat er wel een bereidheid is, bij zowel overheid en bedrijfsleven, om een strategie te ontwikkelen waarbij de schaarse ruimte zo efficiënt mogelijk benut wordt voor multimodaal en unimodaal goederenvervoer. De ruimtelijke ordening biedt mogelijkheden om zaken op het juiste schaalmodel te regelen.


* Voor nadere inlichtingen: Martin Leuvenink, afdeling RWB, tel. (023) 514 52 47 Inge Toussaint, Novem, tel. (030) 239 36 14

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie