Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Jonge onderzoekers Erasmus Universiteit beloond door NWO

Datum nieuwsfeit: 16-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Erasmus Universiteit Rotterdam

16 november 2000

Twee jonge onderzoekers beloond door NWO

Twee jonge wetenschappers van de Erasmus Universiteit Rotterdam, de econoom Robert Dur en de biomedicus Wouter de Laat, zijn door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) uitverkoren om hun innovatieve onderzoeksplannen uit te voeren. Dur en De Laat zijn geselecteerd uit 154 kandidaten. Via deze zogenaamde Vernieuwingsimpuls worden 46 excellente onderzoekers in staat gesteld een wetenschappelijke carrière aan een Nederlandse universiteit te maken. Zij allen krijgen ieder vijf jaar lang jaarlijks ruim 300.000 gulden om een eigen onderzoekslijn voor hun uitdagend voorstel op te zetten.

Robert Dur

A.J. Dur (1973) is de jongste van 46 door NWO uitverkoren onderzoekers. Hij studeerde en promoveerde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Aan zowel zijn doctoraal examen als zijn promotie werd het judicium cum laude toegekend. Thans is hij postdoctoraal onderzoeker in het kader van het EUR-impulsproject Modern Political Economy bij de capaciteitsgroep Algemene Economie.
Zijn vernieuwingsimpulsvoorstel heeft te maken met de motivatie van mensen.
Economen leggen traditiegetrouw een sterke nadruk op prikkels. Om mensen tot inspanning te bewegen, moet er een beloning in het vooruitzicht worden gesteld. Dit project beoogt de economische wetenschap rijker te maken door uit te gaan van een breder mensbeeld. Mensen worden niet alleen gemotiveerd door prikkels van buitenaf, maar zijn in bepaalde mate ook intrinsiek gemotiveerd. Een van de centrale vragen binnen het project is: wat is het effect van externe prikkels (zoals prestatiebeloning) op de intrinsieke motivatie van werknemers ? En: kan de beloningsstructuur een instrument zijn om intrinsiek gemotiveerde mensen aan te trekken ? Hoe en waarom verandert door de tijd de intrinsieke motivatie ?. Brengt een maatschappij die steeds meer is ingesteld op prikkels de intrinsiek gemotiveerde mens in een benarde positie ? Op onder meer deze vragen tracht Dur een antwoord te vinden.

Wouter de Laat

W.L. de Laat (1970) studeerde fysiologische scheikunde aan de Universiteit Utrecht. Zijn promotieonderzoek vond plaats bij de Medische faculteit van de Erasmus Universiteit Rotterdam, bij de vakgroep Celbiologie & Genetica. Sinds september 1998 is hij postdoctoraal onderzoeker bij het Instituut Celbiologie. Defecten in de genen kan leiden tot ziekten gedurende de ontwikkeling van een organisme van embryo tot volwassenheid. De Laat concentreert zich op een cluster van genen en het mechanisme van aansturing hiervan. Zijn vernieuwingsimpulsvoorstel beoogt een beter inzicht te verkrijgen in de ingewikkelde regulatiemechanismen die verantwoordelijk zijn voor de zogenaamde differentiële genexpressie tijdens de ontwikkeling. Als modelsysteem wordt het beta-globine gencluster van de muis bestudeerd, wat zorgt voor de aanmaak van de beta-globine eiwitten die in rode bloedcellen verantwoordelijk zijn voor zuurstoftransport. Dit gencluster bestaat uit vijf globine genen die op het DNA gerangschikt zijn in de volgorde van hun expressie tijdens de ontwikkeling. Het gencluster gaat vooraf aan een belangrijk DNA element, de locus control region (LCR), die nodig is voor de correcte expressie van de globine genen in de rode bloedcellen. Twee vragen staan centraal in dit onderzoek. De eerste vraag luidt: hoe zorgt de LCR voor correcte expressie van de individuele globine genen tijdens de ontwikkeling (tijd) in de rode bloedcellen (plaats)? Recent onderzoek laat zien dat alleen op bepaalde locaties binnen de driedimensionale organisatie van de celkern expressie van genen wordt toegestaan. Een belangrijke rol van de LCR lijkt te zijn om specifiek in rode bloedcellen het beta-globine gencluster naar dergelijke locaties in de kern te brengen. Met behulp van de confocale scanning laser microscoop (CSLM), een moderne microscoop die in staat is driedimensionale beelden van celkernen te reconstrueren, zal dit verder worden bestudeerd. Hoe is de LCR in staat om zelfs het meest ver weggelegen globine gen te activeren voor expressie?, luidt de tweede vraag. Getest zal worden of de LCR in staat is om zich door de driedimensionale ruimte van de celkern te bewegen naar het gen dat voor expressie geactiveerd moet worden, en welke factoren daarvoor verantwoordelijk zijn. De kennis die met het voorgestelde onderzoek vergaard zal worden is belangrijk voor ons fundamentele begrip van genregulatie in de muis en mens. Verstoorde genexpressie ligt ten grondslag aan vele ziekten in de mens, en dergelijk begrip is dus onontbeerlijk voor gerichte ontwikkeling van nieuwe therapieën.

Noot voor de pers
Info: Cora Boele, Wetenschapsvoorlichting Interne en Externe Betrekkingen, Tel (010) 408 12 16
e-mail (persberichten@daz.eur.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie