Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Oratie: Kennismanagement in een kenniseconomie

Datum nieuwsfeit: 16-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Universiteit Twente
Zoek soortgelijke berichten

Universiteit Twente

Kennismanagement in een kenniseconomie

oratie prof. dr. R. de Hoog als hoogleraar Toegepaste Communicatiewetenschap i.h.b. Informatiemanagement en Kennismanagement, faculteit Toegepaste Onderwijskunde, Even Kennis Maken

Recent zijn de liefdesbetuigingen aan het fenomeen kennis sterk toegenomen. Zelfs politici die nog niet zo heel lang geleden de kennisproductie- en kennisoverdrachtsinstellingen als haarden van verspilling en inefficiency betitelden, zingen nu de lof op de zogenaamde kenniseconomie. Overigens ervaren zij nu dat je ook op gebieden waar het er toe doet, zoals het onderwijs, niet zomaar even wat kennis kan maken. Geen wonder dat Kennismanagement kolossaal in de belangstelling staat.

Nu is kennis vaak moeilijk meetbaar; het kan gemakkelijk verdwijnen als mensen die erover beschikken, vertrekken; en het produceren ervan kost tijd. De uitdaging van Kennismanagement is: instrument zoeken en ontwikkelen waarmee een organisatie de nadelige effecten aan kennis-eigenschappen zo goed mogelijk weet te ondervangen, terwijl de positieve effecten (zoals dat kennis niet snel veroudert en tegelijkertijd in verschillende processen bruikbaar is) worden gemaximaliseerd. Kennismanagement beoogt m.a.w. kennis in bedrijfsprocessen beschikbaar te maken op de juiste plaats, op de juiste tijd, in de juiste vorm, met de vereiste kwaliteit van de inhoud en tegen de laagst mogelijke kosten.

Kennismanagement en informatiemanagement is niet los te zien van informatie- en communicatietechnologie. Van ICT gaat een haast biologerende werking uit, zodat soms al voor een ICT-oplossing wordt gekozen nog voordat er een fatsoenlijke probleemanalyse is gemaakt.

Er is nog een lange weg te gaan, voor we kunnen beschikken over voldoende effectieve hulpmiddelen die op ICT zijn gebaseerd. Veel taken hebben immers een sterk creatief karakter en computers kunnen daar maar weinig aan toevoegen.

ICT is van groot belang om kennis beschikbaar te stellen in de tijd en bijvoorbeeld de inhoud ervan te wijzigen. Anderzijds erft men daarmee ook alle problemen die met de invoering van ICT-oplossingen gepaard gaan. Vandaar de noodzaak om telkens een afweging te maken en na te denken of het middel soms niet erger is dan de kwaal.

Noot voor de pers:
Het boekje met de rede van prof. De Hoog, getiteld Even kennis maken, is te bestellen op (053)-489 4852.
Contactpersoon: drs. B. Meijering, dienst Communicatie, 053-489 4385, e-mail: (b.meijering@cent.utwente.nl)

© Universiteit Twente 2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie