Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie UvA: Relatie zweepharen en calciumconcentratie

Datum nieuwsfeit: 16-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Universiteit van Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van AmsterdamUvA Agenda
Titel Calcium and phospholipid signalling in permeabilized Chlamydomonas moewusii cells

Datum donderdag 16-11-2000
Tijd 10:00 uur

Promovendus mw. H.M.A. Kuin

Promotor Prof. dr. H. van den Ende

De eencellige groenalg Chlamydomonas moewusii heeft twee zweepharen (lange trilharen), die belangrijk zijn voor de voortbeweging en de seksuele voortplanting. Deze zweepharen zijn echter kwetsbaar en de alg stoot ze af wanneer de omgeving bedreigend wordt, bijvoorbeeld door snelle temperatuurstijging. Uit eerder onderzoek is gebleken dat aan het verlies van zweepharen een stijging van de calciumconcentratie in de cel ten grondslag ligt.
Om te bepalen waardoor deze stijging wordt veroorzaakt, bestudeerde Kuin de fusie van twee algen en algcellen die met wespengif en alcohol waren behandeld, wat in alle gevallen leidde tot verlies van trilharen. Hieruit bleek dat de verhoging van de calciumconcentratie wordt veroorzaakt door het vrijkomen van calcium uit opslagruimten binnen de cel, en niet doordat de algcel calcium uit het water opneemt.

Locatie

Aula van de UvA, Singel 411 (hoek Spui) te Amsterdam. De parkeermogelijkheden in de naaste omgeving zijn zeer beperkt. Vanaf het Centraal Station is de Aula te bereiken met tramlijnen 1, 2 en 5, halte Spui.

Toegang

Vrij

.. (webmaster@uva.nl)
Bron: UvA Agenda

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie