Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Symposium onderzoeksresultaten magneetzweefbaan

Datum nieuwsfeit: 17-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Symposium

Verrassende onderzoeksresultaten over de magneetzweefbaan: Zweven naar de toekomst?

Tijdens het symposium over de Magneetzweefbaan Schiphol-Groningen, georganiseerd door de sectie Ruimtelijke Economie van de RUG, komen de economische ins en outs van dit veel besproken stuk infrastructuur aan de orde. Wat zijn de effecten voor de concurrentiepositie van Schiphol, voor de werkgelegenheid in de stad Groningen en voor de bewoners van het Friese platteland? Onderzoekers van verschillende universiteiten en onderzoeksinstellingen presenteren er de resultaten van hun studies naar de te verwachten kosten en baten van de aanleg van de magneetzweefbaan. Dat betekent helderheid over kosten, mogelijke prijzen, aantallen passagiers en migratie-, werkgelegenheids- en leefbaarheidseffecten. Verrassende uitkomsten, zoals de positieve uitkomsten voor de Noordvleugel van de Randstad, de zeer grote effecten voor Flevoland en het verschil in migratie- en werkgelegenheidseffecten tussen Groningen en Friesland, zullen nader worden toegelicht.

Op het symposium zijn bovendien vijf workshops over de belangrijkste maatschappelijke aspecten: moet het Noorden er blij mee zijn, wat heeft de Randstad eraan, wat gaat er bij de stations gebeuren, wat zijn de gevolgen voor de mobiliteit en het milieu, en wat zou eventueel de beste financiering zijn? Politici, wetenschappers en belangengroepen gaan in de workshops gezamenlijk aan (en in) de slag.

Koos Postema maakt aan het eind van de dag de balans op, in een discussie met Alders (Commissaris van de Koningin Groningen), Boorsma (hoogleraar UT), Van Gijzel (Tweede-Kamerlid PvdA), Hofstra (Tweede-Kamerlid VVD), Oosterhaven (hoogleraar RUG) en Bosman (Milieufederatie Groningen).

Journalisten kunnen (gratis) deelnemen aan het symposium. Eventueel kunnen zij ook meedoen aan de excursie naar Lathen in Duitsland, op donderdag 16 november 2000, om 'ervaringsdeskundige-magneetzweefbaan' te worden. Zowel voor het symposium als voor de excursie zijn maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, daarom is aanmelding noodzakelijk.

Datum en tijd

vrijdag 17 november 2000, 10.00-17.30 uur

Titel

De magneetzweefbaan. Effecten magneetspoorbaan
Randstad-Noord-Nederland

Plaats

Gasuniegebouw Groningen (ochtendprogramma), Martinihal Groningen (middagprogramma)

Organisatie

Sectie Ruimtelijke economie, Faculteit der Economische Wetenschappen, RUG

Informatie

Herma van der Vleuten, tel. (050)363 37 40, e-mail (vleuten@eco.rug.nl) of www.eco.rug.nl/ruimteco/symposium

Symposium

Informatie

Studium Generale Groningen, tel. (050)363 54 63,
www.rug.nl/studium

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie