Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Keramische remschijven voor Porsche 911 Turbo

Datum nieuwsfeit: 17-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Carros

Keramische remschijven voor Porsche 911 Turbo

(17 november 2000)

De geavanceerde Porsche Ceramic Composite Brake (PCCB) wordt thans voor het eerst aangeboden in een productiemodel. Het revolutionaire remsysteem is opgebouwd rond een keramische remschijf met evolventen-koelkanalen en is vanaf december 2000 verkrijgbaar als individuele optie voor de 911 Turbo. Op dit moment rollen reeds de eerste met PCCB uitgeruste Turbos in Zuffenhausen van de band.

Onafhankelijke vergelijkingstests tonen aan dat een conventioneel remsysteem met gietijzeren remschijven reeds uitstekend presteert. Toch kan de toepassing van nieuwe materialen voor aanzienlijke verbeteringen zorgen. Wat dat betreft zet de PCCB op het gebied van remtechnologie nieuwe maatstaven. Dat geldt bijvoorbeeld voor belangrijke aspecten als aanspreekgedrag op droog en nat wegdek, fadingstabiliteit, gewicht en levensduur. Ook bij het thema kortere remweg legt PCCB de lat wederom hoger. Maar zolang nog geen nieuwe rubbercompounds voor banden en een nieuw afgestemd antiblokkeersysteem (ABS) beschikbaar zijn, kan de Porsche Ceramic Composite Brake zijn potentieel voor een kortere remweg nog niet volledig waarmaken.

Experts op het gebied van remtechnologie voorzien voor de Porsche Ceramic Composite Brake een uiterst succesvolle toekomst. Want naast de hierboven genoemde voordelen kan het systeem tezijnertijd ook achteraf worden ingebouwd. In de werkplaats van de dealer hoeven alleen de remschijven en de remklauwen inclusief remblokken te worden vervangen. Veranderingen aan leidingen, rembekrachtiger of andere onderdelen van het remsysteem zijn niet nodig. Voor Nederland verwachten we dat dit mogelijk is vanaf medio 2001.

Circa 25 procent grotere wrijvingscoëfficiënt

De Porsche Ceramic Composite Brake onderscheidt zich door een aanmerkelijk verbeterd aanspreekgedrag en door een grotere wrijvingscoëfficiënt. De gemiddelde wrijvingscoëfficiënt bedraagt bij aanvang van het remmen meer dan 0,5. De gemiddelde verbetering ten opzichte van een gietijzeren remschijf is circa 25 procent. Dat betekent een duidelijk voordeel in noodsituaties: voor een optimale noodstop met de PCCB zijn geen hoge pedaalkrachten nodig en dus ook geen aanvullende technische hulpmiddelen die in een fractie van een seconde voor maximale remdruk zorgen. PCCB levert direct en zonder sterke druk op het rempedaal een maximale vertraging. Daarmee is een gevaar ondervangen waaraan veel automobilisten zichzelf blootstellen bij een noodstop met conventionele gietijzeren remschijven. Uit onderzoek blijkt namelijk dat veel automobilisten bij een noodstop weliswaar direct het rempedaal hard intrappen, maar dat ze zodra het ABS begint te regelen de druk op het rempedaal verminderen. De bestuurder denkt dan namelijk dat hij reeds de maximale remkracht heeft opgewekt, terwijl in werkelijkheid het ABS alleen nog maar aan de voorwielen actief is. Daardoor wordt de remweg onnodig langer.

Uitstekende fading-stabiliteit

De bedrijfstemperatuur bij metalen remschijven een beslissende factor voor de remweg speelt bij de PCCB slechts een ondergeschikte rol. Remblokken met keramische remschijf hebben noch in koude, noch in hete toestand een lagere wrijvingscoëfficiënt. Het niveau blijft steeds constant hoog, zoals de uiterst zware Porsche-fadingtest bewijst.

Hierbij wordt 25 maal direct achter elkaar afgeremd van 90 procent van de topsnelheid tot 100 km/u, bij een vertraging van 8 m/s2. Daarbij was de gemiddelde wrijvingscoëfficiënt na de elfde keer remmen nog steeds circa 0,45. Deze uitstekende fading-stabiliteit voorkomt onaangename verrassingen voor de bestuurder, wanneer hij bijvoorbeeld ineens van zeer hoge snelheid moet afremmen. Want een rem die in eerste instantie een perfecte vertraging geeft, maar die niet zoals Porsche-remmen speciaal voor hoge snelheden is geconstrueerd, verliest bij hoge bedrijfstemperaturen aan remvermogen. Een verlies dat alleen kan worden gecompenseerd door het rempedaal harder in te trappen.

Bij dergelijke extreme belastingen, zoals bijvoorbeeld de Porsche-fadingtest, afdalingen op bergwegen met hoge snelheid, of toepassing in de autosport reageert de keramische remschijf van Porsche met temperaturen tot maximaal 800° C. Daarmee wordt hij heter dan een conventionele gietijzeren remschijf. Maar de keramische schijf, die onder absoluut vacuüm bij een temperatuur van 1.700° C wordt gebakken, heeft geen enkel probleem met dergelijke hoge temperaturen. Een gietijzeren remschijf kan door de hogere temperatuur echter uitzetten, wat tot golfvormige vervorming van het remschijfoppervlak kan leiden. Daardoor liggen de remblokken niet meer vlak tegen de remschijf, wat onder meer trillende remmen veroorzaakt. Dit uit zich bijvoorbeeld in oncomfortabele pulsering van het rempedaal, onrust in de voorwielophanging en ongewenste reacties in het stuurwiel.

Koele schijf dankzij Porsche-patent

De reden voor de hogere temperatuur van de keramische remschijf is het lagere specifieke gewicht van het materiaal, waardoor de warmte-opslagcapaciteit kleiner is. De hitte van de remschijf was nog hoger geweest en daarmee gevaarlijk voor de ABS-sensoren en de capaciteit van de remvloeistof indien de ontwikkelingsingenieurs van Porsche niet zon optimale koeling hadden ontwikkeld. Daarbij kwam hun tientallen jaren ervaring op dit gebied goed van pas. Zo is de Porsche Ceramic Composite Brake voorzien van een uiterst efficiënte remkoeling met evolventen-koelkanalen. Verder zorgen de perforaties voor een groter oppervlak en dus voor een snellere afkoeling.

Daarnaast beschikt de PCCB door de perforaties in het frictie-oppervlak over een uitstekend aanspreekgedrag in natte toestand. Dit is zelfs nog aanzienlijk beter dan dat van gietijzeren remschijven. Dat komt deels, doordat de geheel nieuw ontwikkelde remblokken uit organisch vezelmateriaal door de grotere dichtheid minder water kunnen opnemen. De belangrijkste reden is echter het door Porsche gepatenteerde perforatie-principe van de remschijf. Dit was reeds voor Porsches gietijzeren remschijven gepatenteerd en is grotendeels ongewijzigd overgenomen en verder ontwikkeld.

Remmanoeuvres op nat wegdek laten in een fractie van een seconde het water tussen remschijf en remblokken verdampen. Zo ontstaat tussen de beide frictie-oppervlakken een laagje waterdamp, dat een stevig aangrijpen van de remmen verhindert. Porsche loste dit probleem op met behulp van de geperforeerde remschijf. Door de perforaties wordt de waterdamp binnen de kortste tijd afgevoerd, waardoor de remblokken hun totale kracht weer op de remschijf kunnen uitoefenen.

Goede grip op remschijf

Aan de vooras drukken voortaan zes remzuigers de remblokken tegen de keramische remschijf. Achter past Porsche wederom het beproefde vierzuigerprincipe toe. Ter compensatie van het schuin afslijten van de remblokken worden remzuigers met verschillende diameter toegepast. Om er absoluut zeker van te zijn dat eventueel optredende hogere temperaturen niet op de remvloeistof worden overgedragen, ontwikkelden de Porsche-ingenieurs een inventieve warmte-isolatie.

Dit vormt een beschermend schild tussen remblok en remzuiger. Dit kleine schild is gemaakt van een keramisch materiaal, waarvan de warmte-isolatie een factor 2,5 beter is dan die van titanium, dat hiervoor bij Formule 1-remmen wordt toegepast. De remklauwen zelf zijn uitgevoerd volgens de beproefde aluminium monobloc-constructie, met via pennen afgesteunde remblokken tegen schachtcorrosie en een buitenliggende verbindingsleiding voor een betere koeling van de remvloeistof.

De helft lichter

Ondanks de grotere diameter van de keramische remschijven voor de 911 Turbo (350 millimeter in plaats van 330 millimeter) is het verschil in gewicht opvallend. De keramische remschijf weegt als gevolg van het lagere materiaalgewicht circa 50 procent minder. Dat scheelt 16,5 kg gewicht in het onderstel van de 911 Turbo. Voor de onderstelspecialisten betekent dit een gigantische verbetering. Al vele jaren speuren ze naar mogelijkheden om elke gram overbodige massa uit het onafgeveerde gewicht te kunnen verwijderen. Dankzij het lagere gewicht van de PCCB dienen zich nieuwe mogelijkheden aan om het afrolcomfort, het wieldempingsgedrag en de stuurgevoeligheid merkbaar te verbeteren. Door de dynamische verbeteringen van het aanspreekgedrag van de schokdempers konden de ontwikkelingsingenieurs ook het instuurgedrag nog verder optimaliseren.

Geavanceerd productieproces

In tegenstelling tot gietijzeren remschijven, waarvan het productie- en afwerkingsproces slechts enkele uren duurt, kent een keramische remschijf een zeer geavanceerd en bijzonder uitgebreid productieproces van meer dan een dag. Voor de remschijf van koolstofvezel en siliciumcarbide is allereerst de keuze van de juiste koolstofvezels en hun voorbehandeling van beslissend belang. Bovendien vereist het bakken in de vacuüm-oven voor het carboniseren en het siliceren tientallen jaren ervaring. Om de hoge kwaliteitseisen van Porsche te kunnen garanderen is derhalve gekozen voor een Duitse fabrikant, die al meer dan honderd jaar ervaring heeft met hoogtemperatuur-materialen en processen. Het gehele productieproces is ondergebracht bij het competente hightech bedrijf SGL Carbon in Meitingen bij Augsburg. Deze werkwijze is van belang omdat alleen zó alle processen, van de productie van de koolstofvezels tot het bakken van de schijven, optimaal op elkaar zijn afgestemd.

Bij het begin van het productieproces worden exact gedoseerde hoeveelheden koolstofvezel gemengd met vloeibare polymeren, bijvoorbeeld harsen, tot een kleverige koolstofvezelmassa. In speciale remschijfvormen, waarin ook reeds de evolventen-koelkanalen zijn geïntegreerd, wordt de vezelmassa thermisch verdicht. Daarbij hardt het polymeer-aandeel uit, zodat een vormstabiele, ruwe CFK-remschijf ontstaat.

De uitgeharde, ruwe schijf wordt aansluitend in een pyrolyse-oven gecarboniseerd. Dat wil zeggen dat alle polymeer-aandelen die niet bestaan uit zuivere koolstof bij temperaturen van zon 1.000° C in een stikstof-atmosfeer grotendeels in koolstof worden omgezet.

Voor toepassing in de Formule 1 zou het productieproces hier stoppen, want na deze fase is immers sprake van koolstofvezel remschijven. Om ze echter om te vormen tot zeer sterke, keramische remschijven is nog een laatste, beslissende productiefase nodig. Een proces dat veel ervaring vereist in de omgang met hoogtemperatuur-materialen. Bij het siliceringsproces in de vacuüm-oven komt het namelijk niet alleen aan op de juiste dosering van het silicium, maar ook op de exacte temperatuur, die boven het smeltpunt van het materiaal bij 1.420° C moet liggen. Dan wordt silicium vloeibaar als water en wordt het door de koolstof remschijf die voorafgaand aan dit proces is geperforeerd als een spons opgezogen.

Na de afkoelingsfase is de aldus ontstane keramische remschijf bijna net zo hard als diamant: de hardheidsgraad van siliciumcarbide, dat bij dit chemische reactieproces ontstaat, bedraagt 9,7. Tegelijkertijd onderscheidt dit keramische materiaal zich met zijn vezelversterkte composietconstructie door een grote slagvastheid.

Gaat een autoleven lang mee

Dankzij de extreme hardheid van de keramische remschijf is de slijtage in verhouding tot een metalen remschijf uiterst gering. Derhalve is de levensverwachting overeenkomstig hoog. Uitvoerige tests hebben aangetoond, dat de remschijf bijna een autoleven lang mee gaat, namelijk een maximale levensduur heeft van zon 300.000 kilometer. Ook de corrosiebestendigheid van het gebruikte materiaal speelt een belangrijke rol bij de lange levensduur. Zo is de keramische remschijf absoluut ongevoelig voor pekel in zowel vaste (strooizout) als vloeibare vorm. Dat laatste wordt bijvoorbeeld in Duitsland toegepast in automatische sproei-installaties bij Autobahn-bruggen. De drager waarop de remschijf wordt gemonteerd en de elementen waarmee de remschijf wordt vastgezet hebben geen negatieve invloed op de levensduur. Opdat de PCCB veilig en lang meegaat is de drager uitgevoerd in edelstaal. Ook de nieuwe remblokken hebben een lange levensduur. In verhouding tot conventionele blokken gaan ze ongeveer tweemaal zo lang mee.

Prijs

PCCB-remmen voor de Porsche 911 Turbo kosten in Nederland 27.348,- incl. BTW/BPM als ze op een nieuwe Porsche af fabriek worden geleverd.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...