Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuwe burgemeester Hengelo geinstalleerd

Datum nieuwsfeit: 17-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Hengelo

Burgemeester Kerckhaert: "Iedereen heeft wel iets met Hengelo"

"Iedereen heeft wel iets met Hengelo. De één heeft hier een broer wonen. Bij een ander komt haar moeder er vandaan. Of men is in Hengelo op vakantie geweest, of heeft er zelf een tijd gewerkt." In alle reacties op zijn benoeming was het de nieuwe burgemeester F.A.M. (Frank) Kerckhaert opgevallen dat toch enorm veel mensen in Nederland iets hebben met Hengelo...

Eén felicitatiewens wilde hij de gemeenteraad en genodigden afgelopen maandagmiddag bij zijn installatie zeker niet onthouden: "Onder de vele gelukswensen ontving ik één zeer bijzondere: ..-Gefeliciteerd, met uw benoeming in Almelo..." Daaruit kan volgens burgemeester Kerckhaert maar één ding worden opgemaakt, namelijk dat de wens om te komen tot een vruchtbare stedelijke samenwerking in Twente, echt heel breed leeft.

Een goede samenwerking tussen de Twentse gemeenten en in het bijzonder de gemeenten in de stedenband, is één van de zaken die de nieuwe burgemeester zich ten doel lijkt te hebben gesteld. In zijn installatierede onderstreepte hij verder het grote belang van een goed personeelsbeleid in de komende jaren. Ook is er volgens burgemeester Kerckhaert aandacht nodig voor de sociale infrastructuur in Hengelo, zodat een goed evenwicht blijft bestaan met de investeringen in stad en infrastructuur. De heer Kerckhaert toonde zich ook een groot voorstander van een levendige lokale politiek om werking van de lokale democratie te versterken.

Arbeidsvoorwaarden
"De medewerkers zijn essentieel voor het goede functioneren en het succes van de gemeentelijke organisatie", zo hield burgemeester Kerckhaert de aanwezigen maandag voor. Hij deed deze uitspraak nadat hij zich eerst hardop in de gemeenteraadsvergadering had afgevraagd wat hij zich al kon permitteren om te zeggen. Hij zei dan ook blij te zijn met het principevoorstel voor een nieuwe en verbeterde ambtenaren-CAO dat afgelopen weekeinde op tafel is komen te liggen. Een voorstel waar hij zelf, nog vlak voor de officiële ingangsdatum van zijn aanstelling als burgemeester van Hengelo, een bijdrage aan mocht leveren, als directeur van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Behalve de arbeidsvoorwaarden en een goed personeelsbeleid verdient ook het imago van werken bij de gemeente meer aandacht. "Daar ligt nadrukkelijk een taak voor de gemeentelijke overheid, maar zeker ook voor het kabinet."

Sociale infrastructuur

De nieuwe burgemeester zei na de eerste kennismaking met Hengelo de indruk te hebben gekregen dat de afgelopen jaren de "hardware", het fysieke in Hengelo de toon heeft gezet. "Die investeringen in de fysieke sfeer zullen de komende jaren doorgaan en er zullen nieuwe initiatieven bij komen. Dat past bij een levende stad als Hengelo, een stad in beweging." Maar volgens hem is nu ook aandacht geboden voor de sociale infrastructuur in Hengelo. "Zorg voor elkaar, aandacht voor de mensen. We moeten oog hebben voor bijvoorbeeld de kansen van jongeren, voor een opleiding en voor de mogelijkheden zich te ontplooien. En we moeten voldoende aandacht blijven hebben voor mensen die de snelle ontwikkelingen in de samenleving misschien niet altijd even makkelijk kunnen bijbenen."

Lokale politiek

In de nieuwe burgemeester lijkt Hengelo een warm voorstander van de levendige lokale democratie te hebben gevonden: "Er ligt, ook in Hengelo, een uitdaging om de lokale politiek dichter bij de mensen, de bedrijven en de organisaties te brengen."

Op grond van zijn ervaringen als voormalig raadslid en wethouder in Arnhem en als directeur bij de VNG heeft de heer Kerckhaert zich een daarbij al een goed beeld kunnen vormen van de rol die hij als burgemeester wil innemen: "Ik houd u scherp en u houdt mij scherp", luidde de heldere belofte naar de raadsleden.

En over de discussies over de bestuurlijke situatie in Twente?....
"Het wordt tijd om hier een dikke punt achter te zetten. Er zijn goede mogelijkheden om tot een vernieuwde samenwerking in Twente te komen. Misschien is daar nu een nieuw moment voor aangebroken." Burgemeester Kerckhaert onderschreef dan ook de oproep van burgemeester Mans van Enschede om de gemeenteraden de komende tijd nadrukkelijker te betrekken bij de gemeentelijke samenwerking in Twente.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie