Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Agalev wil betere reglementering op veemarkten

Datum nieuwsfeit: 17-11-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
AGALEV KAMERFRACTIE

Brussel, 17 november 2000

Agalev vraagt sluitende controle en betere reglementering op veemarktenAgalev heeft met verbijstering kennis genomen van de TV-beelden over de 'werkwijze' in de veemarkten van Ciney en Anderlecht. De wet op het dierenwelzijn en het erkenningsbesluit voor veemarkten van 9 juli 1999 worden hier op flagrante wijze overtreden.

Om te voorkomen dat dieren die ongeschikt zijn voor transport nog op veemarkten of in slachthuizen worden aangeboden, dringt Agalev er bij de dierenartsen op aan om deze dieren op humane wijze ter plekke te doden en een regelgeving daarover op te nemen in de code voor 'Goede Veterinaire Praktijk'.

Agalev wenst tevens zo snel mogelijk een herziening van het KB van 9 juli 1999 op de erkenning van veemarkten. Daarin moet de duidelijke voorwaarde worden opgenomen dat de erkenning wordt geschorst of ingetrokken indien niet voldaan wordt aan de normen inzake dierenwelzijn. Agalev vraagt tevens de invoering van een verplichte opleiding voor veehandelaars, zoals in Frankrijk, gekoppeld aan de erkenning van deze handelaars en de invoering van een deontologische code die bijzondere aandacht besteedt aan het dierenwelzijn.

Tot slot vraagt Agalev dat de verantwoordelijken van de veemarkten van Ciney en Anderlecht en de controlerende veeartsen duidelijke opdrachten krijgen om de controles sluitend te maken. Daarnaast dringen wij aan op een gerechtelijk onderzoek met het oog op de vervolging en bestraffing van alle verantwoordelijken van de getoonde misdrijven.

Peter Vanhoutte, volksvertegenwoordiger
Michiel Maertens, senator


Agalev Persdienst
Paskal Deboosere, persverantwoordelijke
Brialmontstraat 23, 1210 Brussel
tel (02)219 19 19 fax (02)223 10 90
gsm 0496 567 569
e-mail (pers@agalev.be)

Agalev via InterNet
e-mail persdienst: (pers@agalev.be)
agalev homepage : www.agalev.be/
persteksten : www.agalev.be/pers/

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie