Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Wettelijke rente verhoogd van zes naar acht procent

Datum nieuwsfeit: 17-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Ministerraad
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Justitie

Persbericht Ministerraad
17 november 2000

WETTELIJKE RENTE VERHOOGD VAN ZES NAAR ACHT PROCENT

De ministerraad heeft ingestemd met een voorstel van minister Korthals van Justitie en minister Zalm van Financien om de wettelijke rente per 1 januari 2001 te verhogen van zes naar acht procent.

De wettelijke rente is de rente die de schuldeiser krachtens wet kan vorderen van een schuldenaar die nalatig is in het voldoen van een geldsom. De laatste wijziging van de wettelijke rente vond op
1 januari 1998 plaats. Tot 1 januari 1999 werd de wettelijke rente bepaald aan de hand van het promessedisconto vermeerderd met 2,5 %. Met de start van de Europese Monetaire Unie is het promessedisconto komen te vervallen. Ter vervanging van het promessedisconto is tot 1 januari 2002 aangewezen de depositorente van de Europese Centrale Bank (ECB), vermeerderd met
1,25 %.
De hoogte van de wettelijke rente wordt dus berekend met de formule: deposito rente ECB + 1,25% + 2,5%.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het voorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 17.11.2000
reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie