Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuwe verdeling voor geld rampenbestrijding

Datum nieuwsfeit: 17-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerraad
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Binnenlandse Zaken
en Koninkrijksrelaties

Persbericht Ministerraad
17 november 2000

NIEUWE VERDELING VOOR GELD RAMPENBESTRIJDING

Het geld van het rijk voor de rampenbestrijding zal vanaf 2001 vooral worden verdeeld op basis van de veiligheidsrisico's in de verschillende regio's. Naast een basisbedrag per regio gaan factoren als aantal inwoners, woonruimten, bezoekers, oppervlakte en dichtheid van bebouwing, de aanwezigheid van een historische kern of juist meerdere kernen binnen een regio meetellen bij het verdelen van het beschikbare geld. Doordat het kabinet vanaf 2000 extra geld voor de rampenbestrijding uittrekt (oplopend tot circa 90 miljoen gulden per jaar structureel extra vanaf 2003), gaat geen enkele regio er door het nieuwe verdeelsysteem op achteruit.

De ministerraad heeft ingestemd met dit voorstel van staatssecretaris De Vries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, mede namens minister Borst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Het financieringssysteem waartoe nu is besloten geldt voor de jaren 2001 en 2002, maar loopt vooruit op het definitieve systeem vanaf 2003.

Naast het basisbedrag en het bedrag dat afhankelijk is van de veiligheidsrisico's, krijgen sommige regio's tijdelijk apart geld voor de rampenbestrijding. Zo krijgen regio's met veel risicovolle bedrijven die werken met gevaarlijke stoffen extra geld om de veiligheidsrapporten van die bedrijven te beoordelen en specifieke rampenbestrijdingsplannen op te stellen. Ook is er extra geld voor rampenbestrijding rond de Schelde/Rijn-verbinding, voor blusboten op de grote rivieren en voor extra voorzieningen op de Waddeneilanden.

RVD, 17.11.2000
reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie