Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nederland wil snelheid en kwaliteit bij uitbreiding EU

Datum nieuwsfeit: 17-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerraad
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Persbericht Ministerraad
17 november 2000

NEDERLAND PLEIT VOOR SNELHEID EN KWALITEIT BIJ UITBREIDING EU

Het kabinet wil dat de Europese Unie (EU) een concreet werkprogramma opstelt waarmee zowel de snelheid als de kwaliteit van het uitbreidingsproces kan worden vergroot. Dat moet leiden tot een duidelijker politieke aansturing van de onderhandelingen. Dit staat in een notitie aan de Tweede Kamer waarmee de ministerraad heeft ingestemd. Het kabinet vindt dat er meer vaart moet komen in het uitbreidingsproces, zodat voor alle kandidaat-lidstaten het perspectief op integratie concreet blijft, terwijl tegelijkertijd de EU zelf sterk in ontwikkeling is.

Uitbreiding zal leiden tot de grootste interne markt ter wereld. Nederland is goed gepositioneerd om in te spelen op de kansen die deze vergrote markt biedt. Nederland is na Duitsland de grootste investeerder in Midden- en Oost-Europa

De EU moet daarom snel onderhandelingsposities gaan formuleren over een aantal cruciale onderwerpen als milieu, landbouwbeleid, structuurfondsen en vrij verkeer van personen. Onderhandelingen over overgangsregelingen moeten snel beginnen.

Nederland biedt, behalve via de EU-hulpfondsen voor hervormingen in de nieuwe lidstaten, ook bilaterale ondersteuning (programma's PSO en MATRA). Zo zal de MATRA hulp toenemen van 82 miljoen gulden in 2000 tot 110 miljoen gulden in 2003.

Het kabinet is dan ook blij met de recente voorstellen van de Europese Commissie om de onderhandelingen een nieuwe impuls te geven. Nederland kan zich goed vinden in de door de Commissie voorgestelde gedetailleerde `roadmap' voor het komende anderhalf jaar.

Snelheid, maar ook zorgvuldigheid
Snelheid mag natuurlijk niet ten koste gaan van zorgvuldigheid. Uitgangspunt blijft dat kandidaat- lidstaten bij toetreding aan alle overeengekomen vereisten voldoen. Daarbij kunnen ze wel voor bepaalde onderwerpen uitstel krijgen. Nederland zal bij zulke overgangstermijnen vooral kijken naar de gevolgen voor:

- het functioneren van de interne markt

- de veiligheid van de burger

- goed bestuur en rechtsstaat

- de financiën van de EU en van de nieuwe lidstaten
- milieu, kwaliteit van leven en veiligheid Het zal altijd maatwerk moeten blijven per kandidaat-lidstaat.

Het kabinet vindt een richtdatum voor de feitelijke toetreding, mits op een geschikt moment geformuleerd, van groot belang om aan beide kanten het momentum te behouden.

RVD, 17.11.2000
reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie