Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Commissie structuurversterking Veenkolonien ingesteld

Datum nieuwsfeit: 17-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerraad
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Persbericht Ministerraad
17 november 2000

COMMISSIE STRUCTUURVERSTERKING VEENKOLONIEN INGESTELD

Het kabinet heeft ingestemd met het voorstel van minister Brinkhorst van LNV, minister Pronk van VROM en staatssecretaris Ybema van EZ om, samen met het Samenwerkingsverband Noord- Nederland, de Commissie Structuurversterking Veenkoloniën in te stellen. De Veenkoloniën zijn een gebied met economische achterstanden.

De commissie maakt een analyse van de huidige sociaal-economische situatie van de Veenkoloniën. Daarbij wordt ook bezien in hoeverre eerder getroffen maatregelen effectief zijn geweest. Bovendien wordt in de analyse een relatie gelegd met de Duitse deelstaat Niedersachsen, die een vergelijkbare problematiek kent.

De sociaal-economische situatie in de Veenkoloniën blijft sinds lang achter bij die van de rest van Nederland. In het verleden zijn er meerdere programma's geweest tot verbetering van de situatie, maar deze hebben niet kunnen bereiken dat de achterstanden zijn weggewerkt. De zetmeelaardappelteelt en de verwerking hiervan vormt de belangrijkste economische activiteit in de Veenkoloniën en wordt in sterke mate gesteund door de EU. Deze steun zal naar verwachting verminderen en dit zal gevolgen hebben voor de gehele economie van de Veenkoloniën. De commissie zal onderzoeken hoe het gebied dit kan gaan opvangen.

De commissie wordt gevraagd om in april 2001 te rapporteren. De commissie is als volgt samengesteld:
mr. R.J. Hoekstra - voorzitter, lid Raad van State mw. T. Poortenaar - oud-gedeputeerde Utrecht mw. M.C. Meindertsma - lid Eerste Kamer PvdA
ir. B. Bijvoet - voormalig voorzitter hoofddirectie Campina-Melkunie prof.dr. P.P.P. Huigen - hoogleraar RU Groningen (Ruimtelijke Wetenschappen)

RVD, 17.11.2000
reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie