Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Dittrich opent advies- en meldpunt huiselijk geweld Haarlem

Datum nieuwsfeit: 17-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Haarlem
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Haarlem

Boris Dittrich opent eerste advies- en meldpunt huiselijk geweld

Op vrijdag 17 november as. is de feestelijke opening van het eerste Advies- en meldpunt huiselijk geweld in Nederland. Het Advies- en meldpunt werkt al vanaf half oktober. Boris Dittrich, tweede kamerlid zal het meldpunt vrijdag officieel openen. Het Advies- en meldpunt is een van de resultaten van het Haarlemse project Geweld in het gezin.

Het Advies- en meldpunt huiselijk geweld geeft informatie en advies bij situaties van geweld in het gezin. Zowel slachtoffers als plegers van geweld en zogenaamde omstanders zoals familieleden kunnen 24 uur per dag terecht op het nummer 5472999. In de afgelopen periode zijn er tientallen telefoontjes bij het meldpunt binnengekomen. De medewerkers van het meldpunt bieden een luisterend oor, denken mee over oplossingen, adviseren en kunnen verwijzen naar hulpverlening. De beller kan anoniem blijven en er wordt alleen actie ondernomen als hij of zij daar toestemming voor geeft.

Onder huiselijk geweld wordt verstaan: geweld dat door iemand uit de huiselijke kring van het slachtoffer wordt gepleegd. Vormen van geweld zijn: lichamelijk geweld, psychische mishandeling, verwaarlozing, seksueel misbruik, schending van rechten en financiële uitbuiting. Slachtoffers zijn zowel vrouwen als mannen en zowel ouderen als kinderen.

In Haarlem maakt ongeveer 37% van de mensen zich bezorgd over geweld in het gezin als een van de maatschappelijk problemen: 14% is daar zeer bezorgd over en 23% is enigszins bezorgd over huiselijk geweld. Dit blijkt uit de rapportage van het Omnibusonderzoek 2000 waarin een groot aantal Haarlemmers is ondervraagd over uiteenlopende kwesties.

De gemeente Haarlem is de eerste gemeente in Nederland die huiselijk geweld op deze wijze aanpakt.In het project Geweld in het gezin zijn er ook protocollen ontwikkeld voor de strafrechtelijke aanpak, er is een publiekscampagne op touw gezet die nog vaker herhaald zal gaan worden, de hulpverlening is uitgebreid en er is een verwijsgids huiselijk geweld gemaakt. Er is nu ook hulpverlening voor plegers van huiselijk geweld en er is een methode van daderpreventie. Diverse beroepsgroepen zoals huisartsen, leerkrachten, politie hebben een training gehad om huiselijk geweld te signaleren en te weten wat zij dan kunnen doen. Er werken in Haarlem nu een twintigtal organisaties samen op het gebied van geweld in huiselijk kring.

13 november 2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie