Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Symposium in Rai Amsterdam over nieuwe inzichten in dementie

Datum nieuwsfeit: 17-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Erasmus Universiteit Rotterdam

17 november 2000

Medisch wetenschappelijke dag en Publieksdag 2000 over nieuwe inzichten in dementie

"Door de toenemende vergrijzing wordt verwacht dat het aantal Alzheimerpatiënten de komende jaren zal verdubbelen." Dat stelt hersenonderzoeker prof. dr. Dick F. Swaab in een recent verschenen publicatie. Hersenonderzoek is weer volop in de belangstelling, met name door de recente toekenning van de Nobelprijs aan prof. Eric Kandel (Columbia Universiteit in New York) voor zijn ontdekkingen op het gebied van de werking van het geheugen.

Prof. Swaab ontvangt voor zijn onderzoek naar de ziekte van Alzheimer op vrijdag 17 november 2000 de FEDERA-prijs uit handen van prof.dr. J.W. Oosterhuis, voorzitter van de Federatie van Medisch Wetenschappelijke Verenigingen (FMWV) en hoogleraar Pathologie aan de EUR. Prof. Swaab zal aansluitend een lezing houden over het thema: Dementie; het weinige dat wij weten over het ontluisterend vergeten.

De prijsuitreiking vindt plaats tijdens het symposium Dementie: Nieuwe inzichten, dat op 17 en 18 november 2000 wordt gehouden in de RAI te Amsterdam. De eerste dag van het symposium is de Medisch Wetenschappelijke Dag (MWD) voor klinische, gedragswetenschappelijke en biomedische onderzoekers, hulpverleners, AIOs en studenten. Deze dag heeft vooral een didactisch karakter. Op de MWD komen diverse aspecten van dementie aan bod komen. Een eerste sessie is gewijd aan klinische verschijningsvorm, beloop en differentiatie. De tweede sessie is gewijd aan etiologische factoren en pathogenese. Daarna vindt de uitreiking van de FEDERA-prijs plaats.

Publieksdag
De Publieksdag op 18 november over Vergeetachtigheid en Dementie is gericht op de geïnteresseerde leek, op hulpverleners en vooral op mensen die in hun directe omgeving te maken hebben met geheugenklachten of met dementie. s Morgens worden vijf plenaire voordrachten gehouden waarin wetenschappelijke kennis en klinische ervaringen worden uitgewisseld. s Middags worden vier Meet the expert sessies georganiseerd, met name over Vergeetachtigheid, Genetische factoren, Vasculaire factoren en Zorg.

De organisatoren van het symposium Dementie: Nieuwe inzichten zijn de stichting FMWV en de stichting Neurofederatie. Het secretariaat van de FMWV is gevestigd in het Josephine Nefkens Instituut van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Noot voor de pers
Info: prof.dr. W. Oosterhuis, tel. (010) 408 84 49 / Josephine Nefkens Instituut, tel. (010) 408 83 95

Inschrijven voor de Publieksdag kan schriftelijk via mw. E. Misdom, Vakgroep Neuropsychologie, Universiteit Maastricht, Postbus 616, 6200 MD Maastricht.
De kosten voor de publieksdag bedragen 25,-.
Medisch wetenschappelijke dag en Publieksdag 2000 over nieuwe inzichten in dementie


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie