Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie:Epidemiologie van hart-en vaatziekten in Gambia

Datum nieuwsfeit: 17-11-2000
Bron: Katholieke Universiteit Nijmegen
Zoek soortgelijke berichten
Katholieke Universiteit Nijmegen Hierbij vindt u een aankondiging van een promotie die plaatsvindt in november aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. De academische plechtigheid wordt gehouden in het Aula/Congresgebouw, Comeniuslaan 2, Nijmegen (tenzij anders vermeld). Als u meer informatie wenst over deze gebeurtenis kunt u contact opnemen met de Afdeling Communicatie van de KU Nijmegen, telefoon (024) 361 22 30 of 361 60 00.

Vrij 17-11-2000 Epidemiologie van hart-en vaatziekten in Gambia

13:30 uur Mw. drs. M.A.B. van der Sande (Medische Wetenschappen)
Titel proefschrift: Cardiovascular Disease in The Gambia: epidemiological studies
Promotores: Prof. dr. Th. Thien

Prof. dr. K.P.W.J. Mc Adam

Copromotores: Dr. G.E.L. Walraven

Dr. W. Dolmans

In ontwikkelingslanden treedt parallel met verstedelijking en invoering van westerse leefpatronen, een verschuiving op in ziektepatronen. Naast traditionele ziekten die met armoede te maken hebben, zoals ondervoeding, komen chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten meer voor. Marianne van der Sande bestudeerde de epidemiologie van hart-en vaatziekten in Gambia. Ruim 20% van de volwassenen heeft hoge bloeddruk. Vetzucht komt voor bij 33% van vrouwen boven de 35 die in de stad wonen, en 53% van de mannen rookt. Andere risicofactoren zoals suikerziekte en verhoogde vetten in het bloed, komen vooral voor onder de wat oudere stedelijke bevolking. Om een sterke toename in hart- en vaatziekten te voorkomen, is aandacht voor preventie en voorlichting over een gezonde levenswijzen van groot belang. Eenvoudige middelen, zoals het nagaan van hart- en vaatziekten in de familie en het gebruik van teststrookjes in de urine, kunnen daarbij behulpzaam zijn. Om een epidemie te voorkomen is medewerking van een breed scala van invloedrijke instellingen en personen nodig en is internationale ondersteuning essentieel.
Marianne van der Sande (Banjul The, Gambia) bestudeert als klinisch epidemioloog in Gambia de Respiratory Syncitial virusinfectie en de preventie van seksueel overdraagbare infecties. Email: (mvdsande@mrc.gm)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie