Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Poëzie in Kasteel Groeneveld te Baarn

Datum nieuwsfeit: 18-11-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Gerrit Kouwenaar Martin Reints

Kasteel Groeneveld - Groeneveld 2 - 3744 ML Baarn tel. 035-5420446 fax 035 5421819

Poëzie in Kasteel Groeneveld

Dichter Erik Menkveld in gesprek met fotograaf Theo Baart en dichter Gerrit Kouwenaar (zaterdag 18 november) en met journaliste Tracy Metz en dichter Martin Reints (zaterdag 9 december) over het Nederlandse landschap.

Het talige karakter van de ruimtelijke ordening is ongekend. Zoals de vin-dingrijkheid geen grenzen kent als het gaat om het hergebruik van de Nederlandse ruimte, zo kent de taal geen beperkingen als het gaat om de beschrijving van een nieuw fenomeen. Nederland is een land van dichters en dijkgraven of wellicht van copywriters en grondwerkers...

In Kasteel Groeneveld zijn op dit moment twee tentoonstellingen te zien over ruimte en orde in Nederland:'Atlas van de Verandering'(tot 18 december 2000)en 'Het Groene Hart: Tussen droom en werkelijkheid'(t/m 4 maart 2001). Deze exposities zijn mede gebaseerd op het boek 'Atlas van de Verandering' dat onlangs uitkwam bij Uitgeverij NAI/Ideas on Paper. De 'Atlas' geeft een beeld van de verandering in het Nederlandse landschap en ons denken daarover door middel van foto's van Theo Baart, interviews door Tracy Metz en analyses van stedenbouwkundige Tjerk Ruimschotel. "Er zijn even zoveel Nederlanden als er Nederlanders zijn" stelt Ruimschotel.

Kasteel Groeneveld organiseert twee bijzondere programma's rondom dit thema. Tijdens de eerste avond, op zaterdag 18 november, komt fotograaf Theo Baart aan het woord over zijn kijk op het veranderende Nederlandse landschap. Zijn foto's, zijn gebruik van kader en licht, weerspiegelen zijn visie op het moderne Nederland. Dichter Gerrit Kouwenaar (geb. 1923) leest uit zijn meest recente poëzie en gaat in een aansluitend gesprek met Erik Menkveld in op zijn kijk op de hem omringende wereld. Kouwenaar heeft vaak samengewerkt met fotografen en beeldend kunstenaars en is iemand die intens waarneemt en observeert. Hij creëert beelden in taal die de lezer de ogen
anders doen openen.
Tijdens de tweede avond, op zaterdag 9 december komen journaliste Tracy Metz en dichter Martin Reints aan het woord. Op deze beide avonden presenteert Ineke Holzhaus gedichten over het Nederlandse landschap van Gerrit Achterberg tot Mustafa Stitou begeleidt door muziek van pianist Polo de Haas.

Poëzie in Kasteel Groeneveld
Zaterdag 18 november 2000
mmv Theo Baart, Gerrit Kouwenaar,
Erik Menkveld (presentatie),
Ineke Holzhaus, (collage poezie),
Polo de Haas (piano)
Aanvang: 20.00 uur
Toegang: fl. 17,50

Zaterdag 9 december 2000
mmv Tracy Metz, Martin Reints,
> Erik Menkveld (presentatie,
Ineke Holzhaus (collage poëzie)
Polo de Haas (piano)
Aanvang: 20.00 uur
Toegang: fl. 17,50
Reserveren voor beide avonden is mogelijk bij de receptie van Kasteel Groeneveld. Kosten bedragen dan fl. 30,-- en u ontvangt dan per avond een kortingsbon van fl. 2,50 te gebruiken bij aankoop van een gedichtenbundel. Deze bundels worden op de poëzieavonden aangeboden door Boekhandel Den Boer.

Deze poëzieavonden zijn mede mogelijk gemaakt door Boekhandel den Boer - Baarn.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie